Sezon grillowy w pełni! Grillujemy przynajmniej raz w tygodniu. Czasem w gronie znajomych, a czasem po prostu we dwójkę. No dobra, we czwórkę. Przecież buldogi tez biorą w tym czynny udział (sępiąc i jedząc to co przypadkiem spadnie).
Przygotowałam dla Was kilka pysznych fit propozycji. Niektóre będą błyskawicznie w przygotowaniu, a niektóre nieco bardziej ambitne. Jedno jest pewne, wszystkie są pyszne i warte grzechu. Właściwie to jakiego grzechu? Przecież to wszystko jest FIT! 🙂
Kukurydza z masłem czosnkowym
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Wystarczy przygotować masło czosnkowe i wysmarować nim kukurydzę. Kluczem do mistrzowskiego smaku tego dania jest dobrej jakości masło klarowane.
Proporcje: ząbek czosnku na dwie łyżeczki masła klarowanego. Do tego szczypta soli i ewentualnie pieprzu. Kukurydza świetnie komponuje się też z wędzoną papryką!
Pieczone ziemniaki
Podobnie jak wyżej, przygotowuje je z dodatkiem czosnkowego masła. Wcześniej należy ponacinać zimniaka i go przyprawić. Zamiast kłaść ziemniaki na tacki, grillujcie je w woreczkach do pieczenia.
To zdecydowanie moja ulubiona przekąska z grilla. Ziemniaki for life!
Warzywa z wędzoną papryką
(topinambur, marchew, batat, pietruszka, seler)
Kiedy inni zajadają się kiełbasą, boczkiem czy kaszanką ja wyciągam przyprawę, która nadaje potrawom niesamowity aromat. Wędzona papryka sprawia, że nawet największy mięsarianin pochyli się nad batatem czy topinamburem i zrobi wielkie oczy ze zdumienia. Ta przypawa nadaje mięsnego aromatu.
Wege Wrapy z hummusem
Te wrapy to moje ostatnie odkrycie. Nieco zmodyfikowałam ten przepis dodając orientalne przyprawy (kmin rzymski, słodką paprykę, kolendrę).
Wrapy podaję z domowej roboty hummusem i sałatką ze świeżych warzyw (cukinia, marchew, szpinak) i sosu z mleka kokosowego i żółtej pasty curry. Na koniec dodaję kolendrę, podprażone nasiona słonecznika i grilluję z dwóch stron
Dajcie znać co króluje u Was na grillu 🙂
Idealne pasty na kanapki – kilka przepisów dla Was.
14 komentarzy
Uwielbiam takie przekąski <3
Carmelatte
Mięsarianin brzmi prawie, jak marsjanin 😀 Jadłam kiedyś grillowany czosnek. Do całej główki czosnku dodajemy trochę masła i ziół. Zawijamy w folię i na grilla. Pozdrawiam
Wszystko wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! 🙂
U nas każdy grill to obowiązkowo grillowane pieczarki – odcinamy nóżki i środek nadziewamy serem z przyprawami np. bryndzą, ale to chyba nie fit :p
Pyyycha, ja niestety nie mogę jeść grzybów 🙁 Mam nietolerancje
Pyszności 🙂 Dzisiaj robię grila więc skorzystam z przekąsek 🙂
Super! 🙂
Ja uwielbiam grilowanego (pod foliowym przykryciem) kalafiora 🙂 Posypuję go miksem przypraw do pieczonych warzyw. Teraz spróbuję może z masłem czosnkowym 🙂
Pycha! Z kalafiorem cudownie komponuje się papryka wędzona <3
Fash, powiedz mi czy kukurydzę wcześniej gotujesz czy wrzucasz na grill surowa ?
Uwielbiam smak warzyw z grilla <3 jest absolutnie genialny! Muszę spróbować twojej wersji z masłem czosnkowym 🙂
Zapraszam niedługo wegę przyjaciółkę na grilla, więc na pewno skorzystam! 🙂
Uwielbiam robić grila 🙂
PurpurowyKsiezyc
świetne i pyszne te przekąski
Comments are closed.