Fit przekąski na grilla

przez Eliza Wydrych

Sezon grillowy w pełni! Grillujemy przynajmniej raz w tygodniu. Czasem w gronie znajomych, a czasem po prostu we dwójkę. No dobra, we czwórkę. Przecież buldogi tez biorą w tym czynny udział (sępiąc i jedząc to co przypadkiem spadnie).

Przygotowałam dla Was kilka pysznych fit propozycji. Niektóre będą błyskawicznie w przygotowaniu, a niektóre nieco bardziej ambitne. Jedno jest pewne, wszystkie są pyszne i warte grzechu. Właściwie to jakiego grzechu? Przecież to wszystko jest FIT! 🙂

Kukurydza z masłem czosnkowym

Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Wystarczy przygotować masło czosnkowe i wysmarować nim kukurydzę. Kluczem do mistrzowskiego smaku tego dania jest dobrej jakości masło klarowane.

Proporcje: ząbek czosnku na dwie łyżeczki masła klarowanego. Do tego szczypta soli i ewentualnie pieprzu. Kukurydza świetnie komponuje się też z wędzoną papryką!

kukurydzka

kuku

Pieczone ziemniaki

Podobnie jak wyżej, przygotowuje je z dodatkiem czosnkowego masła. Wcześniej należy ponacinać zimniaka i go przyprawić. Zamiast kłaść ziemniaki na tacki, grillujcie je w woreczkach do pieczenia.

To zdecydowanie moja ulubiona przekąska z grilla. Ziemniaki for life!

ziemniak

 

Warzywa z wędzoną papryką

(topinambur, marchew, batat, pietruszka, seler)

Kiedy inni zajadają się kiełbasą, boczkiem czy kaszanką ja wyciągam przyprawę, która nadaje potrawom niesamowity aromat. Wędzona papryka sprawia, że nawet największy mięsarianin pochyli się nad batatem czy topinamburem i zrobi wielkie oczy ze zdumienia. Ta przypawa nadaje mięsnego aromatu.

 

Wege Wrapy z hummusem

Te wrapy to moje ostatnie odkrycie. Nieco zmodyfikowałam ten przepis dodając orientalne przyprawy (kmin rzymski, słodką paprykę, kolendrę).

wrapy

Wrapy podaję z domowej roboty hummusem i sałatką ze świeżych warzyw (cukinia, marchew, szpinak) i sosu z mleka kokosowego i żółtej pasty curry. Na koniec dodaję kolendrę, podprażone nasiona słonecznika i grilluję z dwóch stron

przepis na wrapy

Dajcie znać co króluje u Was na grillu 🙂

Idealne pasty na kanapki – kilka przepisów dla Was.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

14 komentarzy

Carmelatte 12 sierpnia, 2017 - 5:46 pm

Uwielbiam takie przekąski <3

Carmelatte

moreblush 12 sierpnia, 2017 - 6:28 pm

Mięsarianin brzmi prawie, jak marsjanin 😀 Jadłam kiedyś grillowany czosnek. Do całej główki czosnku dodajemy trochę masła i ziół. Zawijamy w folię i na grilla. Pozdrawiam

Ewa Macherowska 12 sierpnia, 2017 - 8:41 pm

Wszystko wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! 🙂

Karo 13 sierpnia, 2017 - 11:42 am

U nas każdy grill to obowiązkowo grillowane pieczarki – odcinamy nóżki i środek nadziewamy serem z przyprawami np. bryndzą, ale to chyba nie fit :p

Eliza Wydrych Strzelecka 13 sierpnia, 2017 - 12:30 pm

Pyyycha, ja niestety nie mogę jeść grzybów 🙁 Mam nietolerancje

Ania 13 sierpnia, 2017 - 11:57 am

Pyszności 🙂 Dzisiaj robię grila więc skorzystam z przekąsek 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 13 sierpnia, 2017 - 12:30 pm

Super! 🙂

Kinga 13 sierpnia, 2017 - 1:04 pm

Ja uwielbiam grilowanego (pod foliowym przykryciem) kalafiora 🙂 Posypuję go miksem przypraw do pieczonych warzyw. Teraz spróbuję może z masłem czosnkowym 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 13 sierpnia, 2017 - 1:19 pm

Pycha! Z kalafiorem cudownie komponuje się papryka wędzona <3

Karola 13 sierpnia, 2017 - 2:47 pm

Fash, powiedz mi czy kukurydzę wcześniej gotujesz czy wrzucasz na grill surowa ?

Kamila 14 sierpnia, 2017 - 2:12 pm

Uwielbiam smak warzyw z grilla <3 jest absolutnie genialny! Muszę spróbować twojej wersji z masłem czosnkowym 🙂

Nikola Tkacz 18 sierpnia, 2017 - 1:00 pm

Zapraszam niedługo wegę przyjaciółkę na grilla, więc na pewno skorzystam! 🙂

Ania 18 sierpnia, 2017 - 4:33 pm

Uwielbiam robić grila 🙂

PurpurowyKsiezyc

Roma 21 sierpnia, 2017 - 5:58 pm

świetne i pyszne te przekąski

Comments are closed.