Pasty na kanapki – 5 zdrowych przepisów

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was cztery przepisy na pasty kanapkowe. Są super pyszne i super zdrowe. W sam raz na drugie śniadanie. Kanapki wysmarowane pastą możecie zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Pasta z zielonego groszku i fety

pasta-groszkowa-z-fet-1050x699

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • olej roślinny
  • szczypiorek
  • pieprzpasta-groszkowa-z-fet-przepis

Przygotowanie:W garnku ugotować groszek przez 4 minuty, przygotować miskę z lodowatą wodą do której przełżyć ugotowany, odcedzony groszek,  groszek przełożyć do misy blendera i  zmiksować na gładką masę dodając  fetę, szczypiorek, olej,  i sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników, doprawić pieprzem, przełożyć do zamykanego pojemniczka w którym będzie można pastę przechowywać w lodówce przez kolejne 4 dni, jeśli uda się Wam jej nie pochłonąć  taką pastę można zjeść z gorącym tostem, z żytnim chlebem lub zwyczajnie można ją wyjadać łyżeczką!

[hr style=”dotted”]

Pasta z dyni i cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • 2 plastry upieczonej dyni
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

pasta-z-cieciorki-i-dyni2-1050x700Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.

[hr style=”dotted”]

Pasta na kanapki z awokado, pomidora i jabłka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

pasta-z-awokado-pomidora-i-jabka2Przygotowanie:

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i skrapiamy cytryną. Awokado i resztę składników kroimy na drobną kostkę, dodajemy szczypiorek, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i plastrem wędzonego łososia.

[hr style=”dotted”]

Pasta fasolowocebulowa

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli
– 3 cebule (ja użyłam 2 czerwonych i jedną cukrową)
–  2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy
– pieprz, sól,
– 1/2 łyżeczki majeranku
–  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
–  1/2 łyżeczki tymianki
–  łyżeczka kminku (ziarenka)
– 3 ziela angielskie
– 3 liście laurowe
– 1/2 szklanki przegotowanej wody (+/-)
– 2 łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego
pasta-fasolowa-1050x657Przygotowanie
Ugotowaną fasolę blendujemy (lub rozgniatamy) razem z sosem sojowym i wodą (dodawajcie ją powoli, jeśli zauważycie, że 1/2 szklanki to za dużo, dodajcie mniej. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z angielskim zielem i liśćmi laurowymi. Zdejmujemy z kuchenki gdy cebula się zeszkli. Cebulę dodajemy do fasolowej masy i ponownie blendujemy (nie zapomnijcie o wyjęciu angielskiego ziela i liści laurowych).  Moja pasta nie jest gładka, jest smaczniejsza kiedy wyczuwamy kawałki fasoli czy cebul

Moim faworytem jest ostatnia, czyli pasta fasolowo-cebulowa. Smakuje jak smalec. Jest cudownie kremowa i dosmakowana.

Jeśli macie jakieś swoje super pyszne przepisy na pasty podzielcie się nimi! 😉

ZOBACZ TAKŻE

63 komentarze

O 11 stycznia, 2016 - 7:36 pm

Czy to jakiś szprytny trik psychologiczny dla niewtajemniczonych czy jest błąd w tytule i powinny być „4 przepisy”? 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 7:50 pm

Pomyłka! 🙂

haha dzięki za poprawkę!

Marta 11 stycznia, 2016 - 7:40 pm

wedzona makrela, jajko, natka pietruszki, kukurydza, jogurt grecki albo naturalny gesty (dla tych co sie nie odchudzaja majonez) pieprz do smaku, nic odkrywczeg ale ja lubie 😉

Anonim 11 stycznia, 2016 - 7:41 pm

jajko ugotowane na twardo oczywiście 😉

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 7:51 pm

ooo, a propos makreli to znam jeszcze jeden super prosty i szybki przepis. Puszka makreli w sosie pomidorowym, połowa twarógu półtłustego, łyżka keczupu i wszystko mieszamy – pyyycha!

Czytelniczka 11 stycznia, 2016 - 8:05 pm

Jeszcze pasta kanapkowa z awokado jest godna polecenia. Papka z awokado, kolendra, dropno pokrojony pomidor (bez skóry), sól i pieprz. Coś ala guacamole można na kanapkę albo na nachosy.

Anonim 11 stycznia, 2016 - 9:21 pm

Zamiast keczupu i twarogu. Ja dodaje serek wiejski, ogorek kiszony badz konserwowy i cebulke. Ale mysle ze to nie jest dobry pomysl na sniadanie w biurze xD

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 9:32 pm

hahaha, no raczej nie 😛

ka 11 stycznia, 2016 - 7:42 pm

Czy pasta fasolowa jest tylko z gotowanej fasoli czy próbowałaś też z fasoli z puszki?

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 7:50 pm

Fasola z puszki 🙂

Elmira 22 listopada, 2018 - 7:21 pm

Ja trochę zmodyfikowałam Twój przepis Eliza i dodałam do nich tuńczyka z puszki. Był to tuńczyk w sosie własnym, odlałam całą zawartość i dodałam do Twojego przepisu jakieś 100 gram. Smak wyszedł znakomity. Ja po prostu uwielbiam tuńczyka i praktycznie jak tylko mogę to dodaje go do każdej potrawy i jej w każdej postaci. Gdzieś na forum wyczytałam, że dobry przepis jest również gdy dodamy bakłażana jednak. z teych co znalazłam w internecie żaden nie był fit i jak na razie nie tetsowałam i sama nie próbowałam przygotować właśnie takiego smarowidła z bakłażanem. Dziewczyny wy może macie jakiś fajny przepis, który jest dość prosty i nie wymaga dużo pracy bo nie lubię długo gotować i siedzieć w kuchni coś przyrządzać.

Ewelina 11 stycznia, 2016 - 8:01 pm

Mi mama robiła pyszną pastę kanapkową z kurczaka, ale nie pamiętam przepisu. Muszę się jej zapytać. To smak mojego dzieciństwa 🙂

Marta 12 stycznia, 2016 - 10:54 pm

Ten ”smalec” muszę wypróbować, koniecznie. Jak byłam mło,dsza uwielbialam smalec ale trzeba o sebie dbac. Ps. Od nowego rok nie tknelam slodyczy ;))))

I nawet nie mam na nie ochoty, nie wiem chyba jestem chora 😀

anonim 25 listopada, 2018 - 7:29 pm

Ogólnie wszystkie pasty do chleba są mega. Mi sie osobiście przejadła już szynka i szukam jakiś wrzywnych wegetariańskich odpowiedników. Fajnie, że coraz więcej materiałów można odszukać na różnych blogach jak i też kupić książkę. Osttanio trafiłam w empiku na taką gdzie były same pasty róznego rodzaju wszystkie w wersji warzywnej. Podany był czas przygotowania każdej z nich oraz stopień trudności. Mąż jak ją zobaczył to od razu zabrał i mi zakupił w prezencie heheh. Teraz bardzo często właśnie robimy coś do smarowania do chleba. Tak też szukając jakiegoś przepisu trafiłam do Ciebie na blog Eliza. Nawet dzieci się do nich przekonały chodź dla nich czasami dokłądam trochę sera białego ale ogólnie i tak jemy coraz mniej mięsa. W porównaniu do zeszłego roku to praktycznie drugi raz mniej. Warzywa wsumie są bardzo zdrowe tylko znowu też trzeba uważać aby nie kupować tych najgorszych jakości gdyż mogą być mocno pryskane. Dlatego też podoba mi się opcja, że coraz więcej sklepów wprowadziło tą opcję BIO.

Olka Ma 11 stycznia, 2016 - 8:02 pm

Znam ten przepis na pastę fasolową ale ja zwykłam robić pastę kanapkową z czerwonej fasoli. Moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza, a smak jest intensywniejszy. Spróbuj Fash

Anonim 11 stycznia, 2016 - 8:03 pm

To już wiem co jutro zrobię sobie i mężowi do pracy. Aż ślinka cieknie.

IwonaS 11 stycznia, 2016 - 8:04 pm

Halo, a gdzie pasta kanapkowa z tuńczyka? Nie wierzę, że nikt nie podał przepisu.

Tuńczyk w sosie własny, jajko, szczypior, majonez. Wszystko drobniutko posiekane 🙂

agoo 11 stycznia, 2016 - 10:48 pm

Jeszcze dodaję ogórek konserwowy… pycha 🙂

Ewelina 11 stycznia, 2016 - 8:10 pm

A ja mam przepis na pyszną pastę z soczewicy.

1/2 opakowania soczewicy czerwonej
Ok 15-20 pieczarek
Suszone pomidory
Świeża bazylia
Pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, ok 7 min aż zmięknie. Pieczarki kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Wrzucamy do blendera ugotowana soczewicę razem z pieczarkami, dodajemy suszone pomidory, świeżo posiekana bazylię i przyprawy. Wszystko miksujemy. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym:))) pycha!!!

chocolatelife 11 stycznia, 2016 - 8:42 pm

Puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 jajka na twardo pokrojone w małą kostkę, jedna cebula pokrojona w kosteczkę i łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 8:50 pm

Takie proste, a takie pyszne! 🙂

Agatinka_90 11 stycznia, 2016 - 8:50 pm

Eliza! Spadłaś mi z nieba z tymi przepisami! ♡♡♡

Asia 11 stycznia, 2016 - 8:52 pm

Piękne zdjęcia! 🙂

ona 11 stycznia, 2016 - 8:54 pm

Ja najczęściej robię pastę z makreli wędzonej lub z serka topionego z jajkiem i szczypiorkiem- pyyycha!

Eliza Wydrych Strzelecka 11 stycznia, 2016 - 9:09 pm

Mnie bardziej się podoba TA https://www.zalando.pl/michael-michael-kors-jet-set-torba-na-ramie-mk151h03o-q11.html ale wybór należy do Ciebie (głos z randki w ciemno)

Ala 11 stycznia, 2016 - 9:31 pm

hahahahahah 😀 a co sądzisz o tej pierwszej ? 🙂 coś mi w niej nie pasuje, nie sądzisz, że trochę taki babciny model ?

Angelika 11 stycznia, 2016 - 9:39 pm

Selma najlepsza!

http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 11 stycznia, 2016 - 9:44 pm

mmm!! Wygląda naprawdę pysznie 🙂

justekmakemesmile 11 stycznia, 2016 - 9:53 pm

Chyba najbardziej odpowiada mi opcja nr 1 i 3;)) Pychotka:)

Justyna 11 stycznia, 2016 - 10:07 pm

Eliza, czy Ty ostatnio dodajesz tak mało snapów czy tylko mi nie dochodzą?

Polenka 11 stycznia, 2016 - 10:13 pm

Wow! Kanapki nie muszą być nudne!

Heruda 22 października, 2018 - 7:25 pm

Dokładnie fajnie, że wszystkie one są WEGE to jest super, ja osobiście w pierwszym z przepisów nie daje serka feta, a zastępuje go tofu. Zwykłe nie smazone i jest przepyszna. Ja się ogólnie cieszę, że coraz więcej dań wegetariańskich możemy spotkać w internecie. Sama jestem weganką od 6 lat i na początku coś znaleźć to naprawdę było trudno. Ludzie pisali na forach, a teraz tych przepisów i restauracji oraz knajp wege jest bardzo dużo. Wręcz z roku na rok coraz więcej i więcej. Już praktycznie w każdym sklepie kupimy dania wege, szynki i inne produkty. Nawet biedronka je wprowadza. Ja kupuje zawsze w selgrosie wędliny wegę oraz w tesco jeszcze je dostaniemy. Oczywiście są różne pasty wegetariańskie na kanapki z różnych składników. moje odkrycie to te z pieczarkami są po prostu mistrzostwo. Osobiście lubię gotować jednak po proacy nie mam na to zbytnio czas i często jedzenie zamawiam na dowóz. Jakiś czas korzystałam z tych wersji tak zwanych pudełkowych ale powoli mi się to znudizło i teraz coraz więcej gotuje sama w domu i eksperymentuje sama z chłopakiem.

Erasmu 11 stycznia, 2016 - 11:03 pm

Przepraszam, że przeszkadzam, ale czy ćwiczy Pani na trampolinie z filmikami z sieci? Jeśli tak, to mogłabym prosić o jakiś przykład? Pozdrawiam 🙂

Paulina 11 stycznia, 2016 - 11:15 pm

Brzmi smakowicie! Jutro zrobie pierwsza;) Tylko… staram sie ograniczac chleb a tu takie rarytasy do posmarowania ehhh Macie pomysly czym go zastapic? Rozne suche pieczywo typu wasa wiadomo. Ciekawe jak by te pasty sprawdzily sie z kasza lub ewentualnie makaronem razowym…

Michelle 11 stycznia, 2016 - 11:18 pm

A ja kocham jajeczną i szkoda, że nie ma tu jakiegoś pysznego przepisu! <3

Eliza Wydrych Strzelecka 12 stycznia, 2016 - 10:01 am

Ja mam taki błyskawicznie szybki i prosty przepis, ale nie jest zbyt fit. 2 jajka + serek topiony trójkącik odtłuszczony + szczypior 🙂

milena 12 stycznia, 2016 - 10:58 am

Jaja z:
1. twarogiem 🙂
2. tuńczykiem (plus cebula, chrzan, musztarda)
3. awokado

palce lizać

blogabella 12 stycznia, 2016 - 12:32 am

O bardzo fajne przepisy. Szukałam czegoś innego niż hummus, który jużmi się nieco przejadł.

Monika 12 stycznia, 2016 - 12:40 am

Wariacje na temat białego sera , ja najbardziej lubię z łagodnym kozim:
-ser + szczypiorek i starta na grubej tarce lub pokrojona w paseczki rzodkiewka
-ser + pokrojone w drobną kostkę awokado
-ser + pokrojona w drobną kosteczkę słodka papryka i pikantny ogórek konserwowy oraz odrobina startej papryczki chili lub jelapeno
Do sera i ……..( wstawić, co kto lubi) dodać odrobinę jogurtu greckiego, aby pasta była bardziej kremowa, doprawić solą ( najlepiej morską lub himalajską) i pieprzem. Wymieszać i gotowe 🙂
Najlepsze na razowym/ żytnim chlebie i z plastrem wędzonego łososia. Ser „podbija” smak łososia.

Eliza, ostatnio zrobiłam domowy smalec z podsmażaną cebulką, jabłkiem i majerankiem….. bez smalcu. W roli głównej wystąpił olej kokosowy.
Nikt nie zauważył różnicy 🙂

Kasia 12 stycznia, 2016 - 8:13 am

Hej Eliza! W paście z białej fasoli – tym „oszukanym” smalcu, gdybyś dodała kilka wędzonych śliwek aromat smalcowy byłby jeszcze wyraźniejszy dzięki charakterystycznemu wędzarniczemu zapachowi i smakowi. Polecam! Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne.
Ja do pasty z fasoli nie dodaję cebuli, która dodatkowo wzdyma, ale ząbek czosnku i kilka suszonych pomidorów. Wszystko ładnie blenduję na gładką masę i pasta ma piękny, jasnoczerwony kolor 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 12 stycznia, 2016 - 10:00 am

świetny pomysł 🙂

milena 12 stycznia, 2016 - 8:27 am

1. twaróg + szprotka w sosie pomidorowym lub paprykowym 🙂
2. ciecierzyca z puszki + suszone pomidory (zblendowane)
3. twaróg + jajka ugotowane na twardo
4. awokado + jajka ugotowane na twardo
5. tuńczyk + jajka ugotowane na twardo + chrzan + musztarda + cebula

+ przyprawy i zioła jakie kto woli: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz 🙂

Moimi ulubieńcami są 1 i 2 🙂

supergirl 12 stycznia, 2016 - 12:02 pm

Pasty są pyszka ever 🙂 robię praktycznie na okrągło z awokado albo ze strączków

ciecierzyca + czosnek + sól + sok z cytryny + tahini 😀
biała fasola + mak + sól + słodka papryka + oliwa z oliwek/olej sezamowy
czerwona fasola + ostra papryka +kurkuma + sól + czosnek

może nie pasta, ale jak ktoś woli na słodko to taki „healthy nutelka” 😀
namoczone suszone daktyle + kakao gorzkie +wiórki kokosowe + sól 😀

Anonim 12 stycznia, 2016 - 2:28 pm

Polecam pastę z cieciorki:
Puszka takiej przygotowanej juz w zalewie lub na parze (osobiście używam tej drugiej)
Dwie czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub kilka z zalewy)
3-4 ząbki czosnku
Pietruszka natka
Wszystko zblendowac
Mega smaczna i pomaga na przeziębienie 🙂

Tomasz 12 stycznia, 2016 - 3:12 pm

Wygląda całkiem dobrze, trzeba sprawdzić jeszcze smak 🙂

Aneta 12 stycznia, 2016 - 5:10 pm

Ile wychodzi tej pasty z groszku?
Wagowo liczę ze to będzie ok 800g a to dużo ha śniadanie.chyba nie postoi do całkowitego wyczerpania

magda gdynia 12 stycznia, 2016 - 5:41 pm

musze wyprobowac!

Ella15 12 stycznia, 2016 - 6:45 pm

Pasta kanapkowa z bobu. Bób gotujemy do miękkości , obieramy . Dodajemy posiekany koperek , suszony majeranek, ostra paprykę , oliwę sok z cytryny i oczywiście czosnek 🙂 Dobrze doprawiona – poezja . Polecam

Dotee 13 stycznia, 2016 - 11:32 am

Założę się, że są pyszne, szczególnie pasta z zielonego groszku wpadła mi w oko:) Uwielbiam takie inspiracje, bo od dłuższego czasu nie kupuję smarowideł na chleb, tylko wszystkie robię – jakoś smaczniej i zdrowiej to wypada. Moja ulubiona pasta ostatnio: ogórek kiszony, suszone pomidory, ząbek czosnku i kilka łyżek kaszy jaglanej – intensywna i pyszna, akurat na zimową porę 🙂

Agatka ♥ 13 stycznia, 2016 - 5:05 pm

świetne przepisy ! bardzo zaciekawiła mnie pierwsza pasta, na pewno wypróbuję ♥

Justyna 13 stycznia, 2016 - 5:49 pm

Ja lubię pastę z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i ogórków kiszonych. Chętnie wypróbuję Twoje przepisy.

kasia 22 listopada, 2018 - 7:18 pm

Ja uwielbiam natomiast z ciecierzycy, dyni i awokado. Są bardzo proste do zrobienia i praktyczne można je zrobić wieczorem i mieć na kilka dni. Zawsze robiękilka bo jak zrobię jedną to mi się przejada już po jednym dniu. Fajnie, że podajesz takie fit przepisy, jeszcze twoich past nie probowałam ale w tym tygodniu mam zamiar właśnie je zrobić i na pewno dam znać czy mi posmakowały. Na razie wielkie dzięki za przepisy, na zdjęciach wydają się bardzo apetyczne także będę z pewnością je próbować.

Dorota 23 listopada, 2018 - 7:11 pm

Ja osobiście uwielbiam takie zdrowe pasty do chleba, a jak są wege to już mistrzostwo świata. Ostatnio trochę się bałam ale przygotowałam kilka przepisów z nich na imprezę i powiem Wam, że praktycznie każdemu smakowały. Ja je uwielbiam i mój mąż też chociaż na początku jak mu robiłam np kanapki do pracy to nie było łatwo ale stopniowo robiłam mu i z mięsem i bez i potem już tylko z pastą i się przyzwyczaił. Nawet dzieci moje je uwielbiają jednak dla nich miksuje też z mięsem. Niedługo się śmieje, że będą jak Magda Gessler 🙂 hehe

Juliette 13 stycznia, 2016 - 6:09 pm

Ja często robię pastę z fety i suszonych pomidorów, jest nieziemska. Polecam 🙂

Partytimewebsite 13 stycznia, 2016 - 6:13 pm

My polecamy wymieszać w blenderze puszkę tuńczyka w oleju z puszką zielonego groszku. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.

Autumn in Berlin 13 stycznia, 2016 - 6:16 pm

O, a ja się właśnie zastanawiałam, do czego wykorzystać groszek!

Natalia Kaszuba 13 stycznia, 2016 - 10:57 pm

Na pewno wypróbuję pastę z awokado – uwielbiam go!

agasojkaa 15 stycznia, 2016 - 2:42 pm

Moja pasta nr 1 to:
-awokado
-sok z limonki
– łyzeczka miodu

Rozgnieść widelcem i jeść 🙂

Alabasterfox 19 stycznia, 2016 - 9:33 pm

Absolutnie koniecznie muszę zrobić w najbliższych dniach tę pastę z dyni i cieciorki, bo brzmi naprawdę smacznie 🙂

Natanka 14 marca, 2016 - 11:11 am

Wszystkie wyglądają bardzo smacznie. Najbardziej kusi mnie ta z awokado… 🙂

Iza 25 marca, 2016 - 9:27 pm

Pasta z zielonego groszku i fety pychota, następna do spróbowania idzie z avokado;)

Wentylatory kolumnowe 12 lipca, 2017 - 1:52 pm

Jakie to pyszne! Spróbowałem tego przepisu i wymiata totalnie 😀 Dobrze, że koleżanka mi poleciła ten przepis. Wrzucaj więcej takich przepisów 😀

Comments are closed.