Mam dla Was trzy przepisy na ostatnią chwilę. Genialny seromakowiec czyli połączenie sernika i makowca – wyobrażacie sobie lepsze połączenie? Do tego świetny przepis na śledzie cytrynowe i… czekoladowe pierniki!
Przepis na pierniki czekoladowe
Składniki:
-
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki razowej
- 30 dag miodu
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 55 g gorzkiej czekolady
Miód podgrzej, czekoladę roztop, dodaj masło, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie wyrób, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkuj (podsypując mąką) na grubość około 2–3 mm lub więcej – w zależności od upodobań. Kiedy ciasto będzie już gotowe, wycinaj pierniki za pomocą foremek. Piecz około 8–10 minut w temperaturze 180ºC.
Przepis na śledzie cytrynowe
- 200g filetów śledziowych matias
- 2 plastry cytryny
- duża cebula
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- ½ szklanki dobrej jakości oliwy
- otarta skórka oraz sok z jednej cytryny
- sól, pieprz, papryczka chili.
Przygotowanie
Śledzie pokroić na niewielkie kawałki, cebulę pociąć w piórka, olej połączyć z imbirem, chili, sokiem z cytryny, oraz otartymi skórkami. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie słoja wyłożyć piórka cebuli, plaster cytryny i następnie ułożyć warstwę pokrojonych śledzi i zalać je marynatą, postępować w taki sposób do wykończenia składników pomijając cytrynę, która powinna znaleźć się na wierzchu słoja. Słoik ze śledziami dobrze zamknąć i wstawić przynajmniej na 3 dni do lodówki.
Przepis na seromakowiec
Składniki: na spód
- 180g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Składniki: na masę makową
- 500g niebieskiego maku
- 500 ml mleka
- 4 białka
- 180g cukru
- 200g bakalii
- 4 łyżki kaszy manny
Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję kaszę mannę oraz bakalię i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.
Składniki: na ser
- 1 kg sera twarogowego
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 500g śmietany
- 300g cukru
Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Ser łączę ze śmietaną oraz mąką, miksuję na gładką masę, następnie dodaje ubite jaja i delikatnie mieszam do połączenia. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
Ciasto wkładam do nagrzanego do `140’ piekarnika i piekę 1,5 godziny. Odstawiam do ostudzenia.
Smacznego! 🙂
13 komentarzy
świetne przepisy 🙂
cudne !!!!!
ja właśnie pałaszuję pierniki 🙂
Ooo jakie piękne foremki (koniki), gdzie zakupiłaś?
Jeju, te koniki są obłędne! 😀
Mimo, że już po świętach i tak mam zamiar spróbować tych ślicznych koników 🙂
Cześć Fash, mogłabyś zrobić wpis o tym co warto zobaczyć/zwiedzić w Lublinie? Po Sylwestrze wybieram się na wycieczkę do Lublina i szukam pomysłów 🙂
Elizka no dosłownei musisz powiedzieć skąd te cudne konikowe foremki? 🙂
Ciasteczka i ciasto wygląda smakowicie, zakasam łokcie i wypróbuje te przepisy.
Super przepis z tym serniczkiem 🙂
Puk ,puk juz po Swietach,czekamy na poscik 😉
Te śledzie brzmią bardzo pysznie 😉 Może za rok je przyrządzę, albo z okazji Wielkiego Piątku
Eliza przydałyby się jakieś inspiracje na przekąski sylwestrowe 🙂
Comments are closed.