Pieczenie pierników w babskim gronie to nasza coroczna tradycja. Zwykle spotykamy się u mnie w pierwszej połowie grudnia. Pieczemy pierniki, dekorujemy je, wcinamy, plotkujemy i pijemy grzańca. W tle leci płyta „Christmas” Michaela Bublé, a w powietrzu unosi się cudowny zapach przyprawy piernikowej. Jest cudownie, beztrosko i tak świątecznie!
Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na tradycyjne świąteczne pierniki.
Pierniki tradycyjne
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki razowej
- 30 dag miodu
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Miód podgrzej, dodaj masło, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie wyrób, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkuj (podsypując mąką) na grubość około 2–3 mm lub więcej – w zależności od upodobań. Gwarantuję, że po upieczeniu będą mięciutkie! Kiedy ciasto będzie już gotowe, wycinaj pierniki za pomocą foremek. Piecz około 8–10 minut w temperaturze 180ºC.
Z dziewczynami spotykamy się w przyszłym tygodniu. Nie mogę się doczekać, kiedy pokażę Wam nasze piernikowe szkaradki 🙂
33 komentarze
Czy Ty Fash lub czytelniczki wiecie może gdzie kupić fajne foremki do pierniczków w świątecznych kształtach?
home&you, tk maxx 🙂
W pepco i moja mama kupiła ostatnio w tesco
I jeszcze w hm home i w stokrotce…;)
Fajne są w Ikei 😉 Ostatnio też widziałam duży komplet w Lidlu. 24 foremki za 14,99-16,99!
Najlepsze są te marki Smolik.
Dostępne na allegro i w sklepach internetowych. Mam całą gromadkę i polecam! 🙂
Ja ostatnio kupiłam fajne w Tigerze 🙂
Pierniczki sa twarde i miekna po kilku dniach czy od razu mozna je wcinac???
podpisanm sie
Dziewczyny,
cytuję Fash 🙂
” Gwarantuję, że po upieczeniu będą mięciutkie! ”
:):):)
Fash, można je jeść np następnego dnia czy muszą trochę poleżeć i zmięknąć?
Mam pytanie ile pierników mniej więcej wychodzi z podanej przez Ciebie ilości składników? 🙂
Elizka, Twoja Prada z grubej mięsistej skóry to jaki model? Pozdrawiam
Mam pytanie, ile mniej więcej wychodzi Ci pierniczków z porcji składników, które podałaś?:)
Ile pierniczków, tak mniej więcej, wychodzi z takiej ilości składników/ciasta?:)
Ps. Chlebek bananowy-mistrz!
Ooo akurat szukam idealnego przepisu na pierniczki! Czy te Twoje są od razu miękkie czy potrzebują czasu?
Ikea, duży wybór i pasują na święta i poza nimi
my już z dziewczynami jesteśmy po pieczeniu pierniczków, w tym roku jakoś tak wcześniej – ale było super – to też taka nasza coroczna tradycja 🙂
pięknie wyglądają 🙂
Już mi się podoba przepis, bo z mąką razową. Wypróbuję:)
Zapisałam w zeszyciku ten przepis ze 2 lata temu. Ale mam 20 dag mąki pszennej…. a tu jest teraz 50. Cos pokręciłam? Reszta składników tak samo. To na pewno ten przepis.
Może źle przepisałaś? 🙂
A ta razowa mąka to pszenna czy żytnia?
żytnia 🙂
Nie mogę się doczekać relacji 🙂 Ja wczoraj piekłam z córką i jej chłopakiem , teraz czekają na lukrowanie 🙂
Fash, czy mozesz mi prosze powiedziec czy duzo ich wychodzi z tego przepisu? Dziekuje
mi z tego przepisu wyszło ok 70, z dość małych foremek 😉
Czekałam na ten przepis :))))
Gotowanie/pieczenie wychodzi mi niestety słabo, a jak coś robię z Twojego przepisu, to zawsze mi wychodzi! Chyba czarujesz te przepisy :):)
A pierniki właśnie marzyło mi się upiec 🙂
Pozdrawiam ciepło w tym świątecznym czasie 🙂
Upiekłam – pyszne!! 🙂 🙂 Polecam wszystkim
Cudownie! Uwielbiam takie spotkania, lecz nie zawsze uda mi się aby w babskim gronie piec pierniki 😉
Jutro zamierzam zacząć piec, póki co sama, ale może uda mi się jeszcze namówić znajome na wspólne pieczenie pierników;)
Pozdrawiam
Aleksandra
A ja je zrobiłam i wyszły takie sobie. Jak ciepłe to miękkie, jak wystygną to twarde. Poza tym zastanawiam się po co do ciasta soda??
zrobiłam i wyszły pycha!
Wyszły super ?po kilku dniach najlepsze ?
Comments are closed.