Obiad na szybko: risotto z groszkiem i chorizo

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Ostatnio zakochałam się w risotto i przygotowuję je, korzystając z tego, co akurat mam w lodówce. Zaliczyłam już risotto z dynią i rozmarynem, z grzybami i z mieszanką warzyw. Moim faworytem jest zdecydowanie risotto z groszkiem i chorizo. Słodki smak groszku idealnie współgra z wyrazistą i słoną kiełbasą chorizo.

Składniki na 2/3 porcje

  • szklanka ryżu arborio
  • szklanka zielonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • chorizo
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy ryż na ok. 2 łyżkach masła. Po 3–4 minutach wlewamy szklankę bulionu i cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, na bieżąco go dolewajmy. W garnku na reszcie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta już się zeszkli, dodajemy groszek i resztę bulionu. Gotujemy ok. 8–10 minut, a następnie zawartość garnka wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, łącząc wszystkie smaki i aromaty. Możemy dodać odrobinę masła i wytopione z tłuszczu chorizo. risotto z groszkiem i chorizo1
Dajcie znać, z czego Wy najczęściej przygotowujecie risotto 🙂

ZOBACZ TAKŻE

38 komentarzy

Majlaa 20 października, 2015 - 9:47 am

Z owocami morza, uwielbiam !

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 9:50 am

Faktycznie musi być pycha. Nigdy nie robiłam! 🙂

Ewelina Lis 20 października, 2015 - 10:59 am

Ja też zajadam się risotto z owocami morza i jeszcze lubię z grzybami

Unikato 20 października, 2015 - 10:41 am

Z cukinią i ostrą papryką (żeby podkręcić metabolizm 🙂 )

GośkaW 20 października, 2015 - 10:59 am

ja robię coś na wzór leczo z risotto. Do tego swojska kiełbasa i jest pycha

Monika 20 października, 2015 - 10:51 am

a chorizo podsmażamy razem z cebulą?

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 10:58 am

Nie nie, z chorizo wytapiamy tłuszcz na osobnej patelni/garnku

AsiaL 20 października, 2015 - 11:00 am

Eliza, uwielbiam Twoje przepisy. Niedawno robiłam pastę z dynią i z soczewicy i była naprawdę pyszna

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 11:20 am

Oo tak, ta pasta jest wyjątkowo smaczna i jaka pożywna! 🙂

Lejla 20 października, 2015 - 11:02 am

Fash, wróciłaś do dwóch wpisów dziennie?

Anonim 20 października, 2015 - 11:03 am

Myślałam, że zrobienie risotto jest bardziej skomplikowane. Hmm.. Składniki mam tylko tego ryżu brakuje, nie mogę tego zrobić na normalnym?

Anonim 21 października, 2015 - 3:12 pm

Mozesz 🙂

Zuzka 20 października, 2015 - 11:03 am

To musi być mega dobre. Chorizo zawsze spoko

Klaudia 20 października, 2015 - 11:05 am

Gdzie kupujesz chorizo w Lublinie? I..chodzi o groszek z puszki? Bulion taki na szybko z kostki czy prawdziwy? Te pytania są chyba głupie ale jestem na początku swojej drogi kulinarnej, proszę o wyrozumiałość: D

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 11:19 am

Chorizo zwykle kupuję w Almie, groszek najlepiej mrożony, a bulion oczywiście, że prawdziwy. Chociaż ja zwykle odlewam 500ml rosołu i na jego bazie gotuję risotto 🙂

Jula 20 października, 2015 - 11:05 am

Elizka kiedy przeprowadzka? Nie pisałaś jeszcze na blogu o tym? Czytelnicy są ciekawi 🙂

Kala 20 października, 2015 - 11:13 am

Eliza! Risotto bez wina to nie risotto ! Probe na pewno ale z dodatkiem bialego, wytrawnego wina. Pozdrawiam ! 🙂

Anonim 20 października, 2015 - 11:28 am

Z burakami i serem pleśniowym i do tego ryba na parze <3

Mari 20 października, 2015 - 11:50 am

Elizo!! Pytanie nie związane z postem. Ale powiedz mi proszę w jakim hotelu byliście na Fuercie? Czy to był hotel Elba Sara? Polecasz? Poproszę kilka słów o nim, bo jesteśmy w takcie wybierania hotelu i kompletnie nie wiemy. Samoloty bardzo przeszkadzały?

Agnieszka SportyGirl 20 października, 2015 - 12:24 pm

Też ostatnio zakochałam sie w risotto! Kombunuje ze wszystkimi skladnikami na jakie tylko trafię w lodówce. Dziś bede sprawdzać jak komponuje się w nim szynka parmeńska z suszonymi pomidorami i rukolą 🙂

Małgosia 20 października, 2015 - 12:25 pm

Eliza 3 łyżki masła na porcję? To 210 kcal z samego masła. Bardzo tłuste to danie.

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 12:33 pm

Małgosia, z tego można zrobić 2, a nawet 3 porcje 🙂

Anna M. 20 października, 2015 - 12:44 pm

Jakie piękne zielone danie ! Mój chłopak zamówił sobie na obiad risotto, miało być moje ulubione. Uwielbiam risotto z pieczarkami i pietruszką. W którym momencie dodaje się chorizo? Podejrzewam, że na początku się je podsmaża i dodaje na końcu. Czy groszek jest z puszki? Parmezan nie jest potrzebny?

AGATINKA_90 20 października, 2015 - 12:47 pm

o matko bosko! <3 idę na zakupy i do kuchni!!!

Kasia 20 października, 2015 - 2:27 pm

Ja jem najczęściej z marchewką, papryką, porem i kurczakiem, całość mieszam i doprawiam curry <3 uwielbiam też z dynią, mleczkiem kokosowym i imbirem

magda gdynia 20 października, 2015 - 2:43 pm

Elizka wyglada bardzo smakowicie ,czy mozesz napisac gdzie kupujesz chorizo?

magda gdynia 20 października, 2015 - 2:44 pm

oo widze ze juz byla odpowiedz ze w Almie .Pozdrawiam!

Anonim 20 października, 2015 - 3:11 pm

ja najbardziej lubie z kurkami, pietruszką i smietanką 🙂 ale również z ostra kiełbaska i sosem pomidorowym

Megi 20 października, 2015 - 5:54 pm

Eliza, kiedy wpis o zabiegu Pro Fiber? Właśnie zastanawiam się, czy z niego skorzystać, ale czekam na Twoją opinię 🙂 Robiłaś go w Lublinie? Nie mogę się doczekać wpisu! Pozdrawiam 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 6:45 pm

Na dniach! 🙂

Han 20 października, 2015 - 6:15 pm

Uwielbiam chyba wszystkie wariacje na temat risotto! Najbardziej jednak przepadam za klasycznym grzybowym, borowiki białe winko, parmezan i esencjonalny borowikowy bulion. Najlepsze

simply lifetime 20 października, 2015 - 6:36 pm

uwielbiam risotto, choć dopiero od niedawna je przygotowuję. lubię w jego towarzystwie składniki, które podkreślają jego smak – wyraziste, mocne. chrupiące chorizo w połączeniu z delikatnym risotto wydaje się być idealnym uzupełnieniem. nie wiem, jak ma się do tego groszek, ale… czemu nie? spróbuję! 🙂

Magdalena 20 października, 2015 - 9:26 pm

Eliza, chciałam się dowiedzieć czy prowadzisz jeszcze dietę redukcyjną? Wizualnie nie masz z czego chudnąć jak dla mnie 😛 no ale jestem ciekawa:) i czy wciąż tak dużo ćwiczysz?

Eliza Wydrych Strzelecka 20 października, 2015 - 9:29 pm

Magdalena, moja dieta nie była restrykcyjna. Jadłam 5 pysznych posiłków dziennie i stosowałam się do pewnych zasad do których wciąż sie stosuję czyli woda z cytryną na czczo, obfite śniadanie, owoce do 18stej, ostatni posiłek (głównie białkowy) 3h przed snem. Regularne nawadnianie organizmu, produkty bogate w błonnik. Cały czas się do tego stosuję choć czasami mam gorsze dni.

Cwiczę minimum 3 razy w tygodniu 🙂

Kasia 21 października, 2015 - 9:12 am

MAGDALENA pyta cz stosujesz dietę redukcyjną, nie restrykcyjną 🙂
Przydał by się kolejny wpis z dietą redukcyjną, dzięki Tobie przekonałam się do pasty z awokado z łososiem <3
A i jakiś kop motywacyjny – jak przetrwać wieczór czując głód – by się przydał… :((
z tym sobie nie radzę, a schudnąć chce baardzo…
Pozdrawiam!

Karo 22 października, 2015 - 7:20 pm

hmm jak tak sobie myśle, to w sumie jeszcze nigdy nie robiłam risotta! muszę to natychmiast zmienić. Twój przepis brzmi smakowicie, to musi być dobre 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 22 października, 2015 - 7:22 pm

Ja dziś robiłam z dynią i serem pleśniowym – pyyycha!

Karo 22 października, 2015 - 9:51 pm

😀 ubóstwiam dynie!

Comments are closed.