World Baking Day 2014 – Przepis na Creme Brulee

przez Eliza Wydrych

Kolejne kulinarne warsztaty za mną. Tym razem zostałam zaproszona na warsztaty z okazji World Baking Day, który przypada na 18stego maja, czyli jutro! W tej edycji Światowego Dnia Pieczenia chodzi o to by upiec coś dla bliskiej osoby i tym samym pokazać jak bardzo nam na niej zależy. Kupione ciasta się nie liczą!

Zrzut ekranu 2014-05-17 o 22.06.18My podczas warsztatów podzieliliśmy się w dwuosobowe zespoły i wspólnie przygotowywałyśmy wylosowane ciasta. Piekłyśmy w Cook Up Studio pod okiem Tomasza Dekera, słynnego cukiernika oraz Piotra Murawskiego, szefa kuchni, więc żadna z nas nie miała problemów. Jeśli jesteście zainteresowani tematem zapraszam Was na strone World Baking Day gdzie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne wypieki, dodatkowo warto rzucić okiem na aplikację  Moje słodkie zobowiązanie za pomocą której możecie przekazać informację bliskiej osobie co dla niej upieczecie i dlaczego. Wracając do warsztatów, my z Kingą wylosowałyśmy Creme Brulee, jak się później okazało był to najprostszy z przepisów i po 15 minutach przygotowań miałyśmy wolne! 🙂opalanie creme brulee world baking day 2014 world baking day warsztatyPrzepis na Creme Brulee
Składniki
– 400 ml mleka 3,2 % tłuszczu
– 500 ml śmietany 30%
– 160 g żółtek
– 2 laski wanilii (albo ekstrakt)
– 200 g cukru
– 100 g cukru brązowego
– margaryna Kasia

Przygotowanie
Zagotuj mleko z wanilią przeciętą na pół wanilią i cukrem. Dodaj śmietanę i żółtka. Kokilki wysmaruj margaryną Kasią i wlej do nich płyn. Umieść je  w kąpieli wodnej i piecz aż masa stężeje (my sprawdzałyśmy wykałaczką). Deser ostudź, posyp cukrem brązowym i karmelizuj opalając palnikiem gazowym. Z palnikiem jest o niebo wygodniej, ale jeśli go nie posiadacie rozgrzejcie piekarnik i postawcie kokilki na najwyższej półce.przepis na creme bruleeJak widzicie przepis jest niezwykle prosty, a Creme Brulee wyszło nam mistrzowsko!

Te kulinarne warsztaty tylko upewniły mnie w przekonaniu, że to świetna forma spędzenia czasu. Wspólne pieczenie, świetna atmosfera i doskonała uczta bo prócz creme brulee zrobiłyśmy jeszcze sernik, babeczki z owocami, babeczki czekoladowe i tarta orzechowa. Rzućcie okiem na filmik nakręcony podczas warsztatów.
world baking day
Zachęcam Was do wzięcia udziału w World Baking Day 2014 i upieczenia czegoś pysznego dla ukochanej osoby. Ja w tym roku upiekę dla męża i udowodnię mu, że moja szarlotka jest najlepsza na świecie 🙂

ZOBACZ TAKŻE

42 komentarze

Anonim 17 maja, 2014 - 10:20 pm

ile%smietana?:)

Fashionelka 17 maja, 2014 - 10:25 pm

30% 🙂

Agi 17 maja, 2014 - 10:26 pm

Znowu piszesz o warsztatach w takich sposób że chce się na jakieś wybrać! Najlepiej z włoską kuchnią, albo hiszpańską 🙂

Fashionelka 17 maja, 2014 - 10:30 pm

oj tak włoska, hiszpańska albo hinduska kuchnia <3

hmm 19 maja, 2014 - 12:58 am

hinduska kuchnia???? to taka z Ameryki Południowej??? bo włoska to Watykan, Hiszpańska to ofc Kanary, ale hinduska?

Fashionelka 19 maja, 2014 - 10:30 am

hinduska – kuchnia wyznawców hinduizmu. Inaczej indyjska.

pola 17 maja, 2014 - 10:27 pm

faktycznie creme brulee z pokazanych słodkości jest najprostszy, Wy to wiecie jak się ustawić dziewczyny 🙂

Zuza 17 maja, 2014 - 10:27 pm

Takie rzeczy o tak późnej porze? To powinno być karalne Elizka hehe
Zjadłabym te tarteletki truskawkowe

Fashionelka 17 maja, 2014 - 10:30 pm

Były pyszne! :p

Ewelina 17 maja, 2014 - 10:28 pm

Świetne są takie warsztaty, sama chętnie poszłabym na takie. Chyba najfajniejszy jest moment kiedy się to wszystko pałaszuje. Pyszności

xoxo 17 maja, 2014 - 10:29 pm

Ja upiekę dla mamy z okazji zbliżającego się święta wszystkich mam, a co? Oczywiście gruszki pod kruszonką

olka Ma 17 maja, 2014 - 10:29 pm

World baking day? Pierwsze słyszę, a pieczenie to moje drugie imię. Na pewno coś zrobię dla rodzinki. Eliza Twój blog to kopalnia inspiracji

Ania 17 maja, 2014 - 10:31 pm

Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Wyglada super 🙂
Pozdrawiam 🙂

Fashionelka 17 maja, 2014 - 10:35 pm

oj sporo, nam wyszło 18! Na zdjęciu jest wielkość kokilek

dobregeny 17 maja, 2014 - 10:46 pm

OOO muffinki czekoladowe! mam teraz fazę na ciastka z czekoladą…

lola 17 maja, 2014 - 10:50 pm

Faktycznie przepis wygląda na prosty. Składniki mam, więc jutro robię! 🙂

wenus-lifestyle 17 maja, 2014 - 11:00 pm

Zgadza się, z palnikiem jest znacznie wygodniej 😉

Blogodynka 17 maja, 2014 - 11:10 pm

Może uda mi się w końcu zmobilizować i skorzystam z Twojego przepisu. Nigdy nie jadłam prawdziwego creme brulee, kiedyś mi się trafiło w jakiejś kiepskiej restauracji i nie było złe, ale na pewno nie był to ten smak, którym się wszyscy zachwycają 🙁 Zrobię, a co.

SweetChilli 17 maja, 2014 - 11:18 pm

Wow, wszystko wygląda mega smakowicie 😉

Ardilla 17 maja, 2014 - 11:24 pm

Pyszności… Bardzo mi się podoba pomysł warsztatów kulinarnych. Z wielką chęcią bym się wybrała, na razie jestem na etapie poszukiwania sponsora, bo to jednak dość droga impreza, szczególnie jakbym chciała pójść z mężem.
Nigdy nie słyszałam o Światowym Dniu Pieczenia, ale przynajmniej będę miała jutro pretekst, żeby coś upiec, niby że dla męża 😛 W zasadzie ze względu na walkę z uczuleniem, maj miał być dla mnie miesiącem bez jaj (tj. również bez wypieków), ale czego się nie robi z miłości do… ukochanego mężczyzny 🙂 Z resztą może znajdę jakiś fajny przepis bez jajek – wilk będzie syty i owca cała.

MAGFASHION.PL 18 maja, 2014 - 8:56 am

Ja kiedyś próbowałam i mi nie wyszło, ale był o inny przepis. Teraz na pewno mi wyjdzie!

http://martuu9x.blogspot.com/ 18 maja, 2014 - 9:33 am

o super sprawa 😉
ja uwielbiam piec 🙂

Furia 18 maja, 2014 - 11:17 am

a ile to 160 g żółtek 😀 😀

Anonim 19 maja, 2014 - 11:15 am

no wlasnie? 😀

Atria 20 maja, 2014 - 1:41 am

Odpowiem za Elizę: małe żółtko waży okoo 40g, duże około 50:)

http://newlookstyleblog.blogspot.com/ 18 maja, 2014 - 12:10 pm

Świetnie to wygląda!!! Smakowicie!

Anonim 18 maja, 2014 - 2:35 pm

Elizka margaryną Kasia:) koniecznie?? Mozna masłem

Fashionelka 18 maja, 2014 - 2:36 pm

pewnie 🙂

lola 18 maja, 2014 - 7:29 pm

Nie wiem jak w tym przepisie ale jak jest w przepisie margaryna to margaryna (niekoniecznie Kasia są inne margaryny do pieczenia) masło jest zupełnie inne ma więcej tłuszczu, ja kiedyś dodałam zamiast masła margaryne i krem nie miał takiego smaku jak trzeba

Sylwia 18 maja, 2014 - 3:16 pm

Krem z bruli 😀 <3 omnomnom 🙂

Roma 18 maja, 2014 - 4:56 pm

sama zastanawiałam się ostatnio czy nie zrobić tego deseru, czy naprawdę jest on taki prosty, czy to typowy przepis nie-do-zepsucia? Osobiście tylko takim hołduję 🙂

lola 18 maja, 2014 - 7:28 pm

a warsztaty z Bydgoszczy? Przegapiłam wpis?

sezonada.pl 18 maja, 2014 - 9:33 pm

Dzięki za podpowiedź! Dotychczas hamulcem był brak palnika. Sama nie wpadłam na to, że wystarczy dać na moment na najwyższą półkę piekarnika i powstanie apetyczna skarmelizowana skorupka. Jutro przystąpie do dzieła.

Fit Princess 18 maja, 2014 - 10:34 pm

uwielbiam krem brulee na pewno wypróbuję przepis 😉

Daria 19 maja, 2014 - 10:15 am

Eliza to jakaś nowość z mlekiem! Ja ostatnio w niedziele robiłam cremee 4 razy i dopiero za 4 wyszedł, bo cały czas mi śmietana siadała 😀 spróbuję z tego przepisu, ale z dużo mniejszej ilości, nie takiej przemysłowej 😀

Szyję.Nocą 19 maja, 2014 - 11:20 am

Pyszności!

Kamson 19 maja, 2014 - 11:34 am

Wygląda fantastycznie!

Peony 19 maja, 2014 - 11:36 am

Łatwy przepis i szybkie wykonanie! Chyba wrócę do pieczenia. Miałam dłuższą przerwę w tworzeniu słodkości, ale zachęciłaś mnie.

ejnoy-life-project 19 maja, 2014 - 1:05 pm

Super szybki i prosty przepis!
Już wyobrazam sobie zachwyty gości nad takim deserem.. 🙂

wini1988 19 maja, 2014 - 1:55 pm

Cześć Eliza:) Jestem z rodziną na wakacjach w Kołobrzegu i jakież było moje zdziwienie, gdy spotkałam Cię w Kościele w habicie:) Niezły strój dnia, ale z tym zbieraniem do koszyczka na ofiarę to już przesadziłaś 😉 A tak poważnie masz chyba sobowtóra w postaci siostry zakonnej 🙂 Pozdrawiam

Fashionelka 19 maja, 2014 - 5:57 pm

hahah nieźle! 😀

Janka 22 maja, 2014 - 10:27 am

Wygląda rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje 🙂 Uwielbiam creme brulee! Pychota 🙂

Comments are closed.