Zdrowa dieta i aktywność fizyczna wróciła na tapetę. Święta totalnie zaburzyły moje postanowienia, ale koniec z tym. Od kilku dni codziennie coś pichcę i kombinuje w kuchni, a później serwuje sobie konkretną dawkę ruchu. Najciężej było się przemóc, zejść z kanapy i zakończyć z wymówkami.
Dziś mam dla Was pomysł na lekki i zdrowy lunch. Lunch, który możecie zabrać do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Sałatka z marynowanym burakiem, kozim serem i szpinakiem, a do tego świeży sok z buraków, jabłek i marchewki.Potrzebne składniki
– świeże liście szpinaku baby (bądź różne rodzaje sałat)
– buraki marynowane
– kozi ser
– płatki migdałowe
– pomidor
– łyżka musztardy
– pół łyżeczki miodu
– olej sezamowy
Przygotowanie
Do salaterki wrzucamy sałaty, kroimy w buraki, kozi ser i pomidora. Następnie przygotowujemy dressing z musztardy, miodu i oleju sezamowego. Wlewamy sos i posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi
Sok przygotowujemy w sokowirówce. Ja zawsze robię go więcej by został nam jeszcze na kolejny dzień. Proporcje: 1kg jabłek, 4 marchewki i 2 buraki
29 komentarzy
Wygląda przepysznie! Jutro kupuje buraczki i robię ją na drugie śniadanie 🙂
Burak dzisiaj w roli głównej, a ja średnio lubię jego smak. W tym soku jest on wyczuwalny?
Eliza dodałabyś wpis o sokach? Więcej przepisów na owocowo-warzywne soki by się przydało ;p
Był wpis o sokach i różne przepisy też! 🙂
http://fashionelka.pl/sokowirowka-na-zdrowie/
zdjęcia pierwsza klasa, tak trzymaj
słyszałam ,że wyciskane soki itp to od razu należy wypić bo mają najwięcej wartości potem giną 😛
Bardzo lubię sałątki i koktajle ze szpinakiem – jest on świetną alternatywą dla sałat 🙂
Uwielbiam sałatki, w przeróżnych kombinacjach. Niestety szybko mi się nudzą i muszę szukać nowych inspiracji – właśnie dopisuję Twoją do listy. Z sokami u mnie różnie bywa, chciałoby się robić, nie do końca chce się czyścić sokowirówkę 😀
Polecam sałatkę ze szpinakiem, suszonymi pomidorkami w oliwie, feta i uprazonyn słonecznikiem!
brzmi pysznie! 🙂
radzilabym pic soki zaraz po ich przygotowaniu, soki pite na drugi dzien traca wiele wartosci.
Eliza, mogłabyś dodać coś na temat wiosennego makijażu? 🙂
Na pewno skorzystam z przepisu. 🙂
Słyszałam, że soki przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców powinny być spożywane od razu po przygotowaniu. Im dłużej „stoją” tym szybciej „uciekają” z nich cenne witaminy.
kiedy jakiś wpis o książce albo filmie? 🙂
W nst tyg bedzie książka 🙂
a może jakieś przepisy na koktajle z blendera? bo niestety nie mam sokowirówki 🙁
Elizaaa, „na tapet”, nie „na tapetę” 😉 http://sjp.pl/tapet A notka super, ślinka cieknie na widok takiego żarełka! 🙂 Pozdrawiam 🙂
wygląda smacznie, ale jeśli lunch=obiad, to nie najadłabym się takim posiłkiem 🙁
..a co to jest tapet?
@czepialska, http://sjp.pl/tapet ;]
Elizo!
Ja piję też często soki z buraków, jabłek,marchewek i limonki, więc polecam żebyś dodała jeszcze limonkę. Pychotka!
Uwielbiam Twój blog na różne tematy i trzymaj tak dalej !
Pozdrawiam!
Elizka a będzie może jakiś vlog??
O! Koniecznie muszę sobie wycisnąć taki sok, uwielbiam 🙂
Kurcze, tak strasznie nie lubię szpinaku i buraków, że chyba nie uda mi się przemóc i spróbować takiej wersji, ale z sałatą jak najbardziej 😉
Bardzo ładne zdjęcia. Zastanawiam się czy nie warto koziego sera zastąpić mozarella? Zresztą, piękne w gotowaniu jest to, że każdy może dowolnie mieszać składniki i dopasowywać do swoich preferencji.
Jadłam kozi ser przywieziony z Francji i niestety to, co mamy w supermarketach to dalekie echo tego smaku. Gdy byliśmy na wczasunku obok znajdowało się gospodarstwo agroturystyczne z hordą wesołych kózek. Sprzedawali kozie serki obtoczone w suszonej pokrzywie. Pychotka! Szkoda, że nie mam okazji czegoś takiego znaleźć blisko miejsca zamieszkania…. 🙁
Cześć, a co myślisz dodatkowo o piciu takiego czegoś na bazie miodu, propolis czy jakoś tak? Podobno coraz więcej osób to pije. Taka moda się robi. Zastanawiam się czy sobie kupić. Ciężko znaleźć http://www.zmotywujemy.pl/szczegoly/post,propolis-naturalny-lek-na-wszystko-jak-zrobic,20.html
😉
Eliza a masz może jakiś przepis na te buraczki marynowane w occie balsamicznym?
Comments are closed.