Przepis na pastę z łososiem, mozzarellą, pesto i szpinakiem

przez Eliza Wydrych

Jeśli nie wiesz co zrobić na obiad zrób sos z makaronem. Takie jest moje obiadowe motto. Makarony uwielbiam i jem je pod każdą postacią. Dziś podam Wam przepis na makaron z sosem pomidorowym, łososiem, kaparami, bazyliowym pesto i szpinakiem. Słodycz pomidorów idealnie komponuje się ze słonym łososiem, kwaśnymi kaparami, kremową mozzarellą light i aromatycznym bazyliowym pesto. Do tego kropla białego wina, garść świeżego szpinaku i makaron. Składników jest sporo, ale gwarantuje, że danie zrobicie w 10 min. Przygotowanie sosu zajmie tyle co ugotowanie makaronu. To co, zaczynamy!

Potrzebne składniki (2 porcje)
– kilka plastrów wędzonego łososia
– mozzarella light (połowa kulki)
– garść świeżego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– łyżka kaparów
– łyżka bazyliowego pesto
– połowa puszki krojonych pomidorów bądź 2 pokrojone pomidory
– szczypta bazylii i oregano
– 2 łyżki łyżki białego wina
– łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie
Na maśle klarowanym podsmażamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie dodajemy szpinak, łososia, chwilkę czekamy i dodajemy białe wino. Kiedy alkohol wyparuje wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pesto, kapary i pokrojoną w kostkę mozzarellę light. Doprawiamy solą, pieprzem czy ziołami i podajemy z makaronem. Ot, cała filozofia 🙂
pasta z łososiem i pestoJeśli macie jakieś pyszne sprawdzone przepisy na pasty dajcie znać w komentarzach. Może coś z owocami morza, winem i sosem śmietanowym? Dajcie znać! 🙂
pasta przepis

ZOBACZ TAKŻE

29 komentarzy

Aleksandra 28 lutego, 2014 - 6:22 pm

Ja mam przepis na super makaron z sosem smietanowo-ziolowym z bialym winem i pieczarkami 😀

Fashionelka 28 lutego, 2014 - 6:39 pm

brzmi super smacznie 🙂

Anonim 28 lutego, 2014 - 7:19 pm

ja osobiscie jestem od tego uzalezniona 😀 dodaje czesto do tego kurczaka w lekkiej marynacie i jest poprostu niebo w gębie <3

MAGASHION.PL 28 lutego, 2014 - 6:37 pm

Jedną z najlepszych cech Twego bloga są zdjęcia. Zawsze wysokiej jakości, co sprawia, że jedzenie wyglada apetycznie

Fashionelka 28 lutego, 2014 - 6:43 pm

Dzięki! Jeszcze niedawno zdjęcia były patologiczne, np to <3 ll

Jolka 1 marca, 2014 - 12:13 am

Teraz zdjęcia są 100 razy lepsze :))

ola 1 marca, 2014 - 1:24 pm

to prawda,też zwróciłam na to uwagę,Eliza. bardzo poprawiłaś jakość zdjęć z zakładki kulinarnej. brawo! podoba mi się to,że wzięłaś sobie do serca sugestie czytelników,by nad tym popracować,a nie obraziłaś się za te uwagi (lub nie kasowałaś tych komentarzy,jak bardzo często mają w zwyczaju blogerki – wszystko,co nie jest peanem na mój temat – do kosza). duży szacun! 🙂

Karolina 28 lutego, 2014 - 6:54 pm

Moje dwa mega szybkie i proste sposoby na makaron z owocami morza to:
1. krewetki podsmażone na maśle z czosnkiem do tego na patelnię ugotowane spaghetti i trochę vegety
2. Pasta z z sosem z pomidorów z zielonym groszkiem i dowolnymi ziołami i owocami morza
Robi się je bardzo szybko a smakują super 🙂

ewelina 28 lutego, 2014 - 6:58 pm

Super przepis! 🙂
jest jeden mały błąd w tekście:
Kiedy alkohol wlewamy pomidory z puszki (…)
chodzi o wyparowanie alkoholu, prawda? 🙂

Tro 28 lutego, 2014 - 7:23 pm

Krewetki podsmażane na maśle z czosnkiem. Następnie papryczka chilli i szpinak , pomidory w puszce i odrobina soku z cytryny . Albo zamiast pomidorów w puszce – 2 łyżki serka philadelphia lub/i słodkiej śmietanki .

SOFF 28 lutego, 2014 - 7:25 pm

Ja często robię sos pomidorowy z łososiem. Kupuję mrożonego łososia, kroję go w kosteczki, wrzucam go do garnuszka i po kilku minutach dodaję puszkę pomidorów (czasami zamiast puszki używam przecieru w kartoniku) + ulubione zioła i przyprawy. Lubię robić również sos beszamelowy do makaronu i dodawać do tego np. brokuły, łososia czy pierś z kurczaka.

Marcin 28 lutego, 2014 - 7:36 pm

Garść zdrowia na talerzu 🙂 Czosnek i szpinak o tej porze roku to idealne źródło witamin…chociaż niektórzy grymaszą :>

Jagoda 28 lutego, 2014 - 7:55 pm

Ja bardzo lubię krewetki podsmażone na maśle klarowanym z dodatkiem suszonych pomidorów i suszonego rozmarynu. Duszę je w sosie z białego wina i śmietany,a podaję z parmezanem. Pycha!

Yasminella 28 lutego, 2014 - 8:22 pm

Mniam uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony.

Pozwoliłam sobie spisać przepis 🙂

mała 28 lutego, 2014 - 9:09 pm

koniecznie z ciemnym makaronem z Lubelli gotowanym al-dente – odkąd zaczęłam kupować tą wersję nie lubię makaronu z białej mąki.

Asia 28 lutego, 2014 - 9:14 pm

Uwielbiam makarony pod każdą postacią 🙂 Szpinak jednak absolutnie nie jest dla mnie przez mojego tatę, który brzydził mi go do końca życia ;). Wydaje mi się jednak, że bez szpinaku będzie równie dobre 🙂
Pozdrawiam

Maniamamowania 28 lutego, 2014 - 9:17 pm

O to coś dla mnie. Makaron, szpinak i łosoś na jednym talerzu, to musi być pyszne. Też robię makaron z łososiem, ale nigdy nie robiłam ze szpinakiem. Ja dodaję do łososia dynię i śmietankę. Też jest pyszne 🙂

Madzia 28 lutego, 2014 - 10:26 pm

Też jestem makaroniarą 🙂 dlatego tego między innymi uwielbiam Włochy 🙂 Najszybszy makaron przygotowany przez mamę i który sama teraz robię: ząbek czosnku podsmażyć na oliwie, wrzucić puszkę pomidorów, dodać sól i bazylię do smaku. Kiedy sos będzie gotowy, dodać małą puszkę tuńczyka w sosie własnym, smażyć chwilkę – podawać z makaronem i parmezanem.
Drugi ulubiony makaron: gotuję ciecierzycę, podsmażam szpinak na maśle, wszystko blenduje, dodaje do tego sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powstaje z tego pasta, która mnie osobiście smakuje również na kanapki. Do pasty dodaje mleko kokosowe i podgrzewam. Oczywiście podaje z makaronem i parmezanem – obłędne 🙂

stylowo40.blogspot.com 28 lutego, 2014 - 10:32 pm

Apetycznie!!! Chętnie skorzystam z przepisu 😀
Pozdrawiam 🙂

Gosia 28 lutego, 2014 - 11:15 pm

Przepis prosty, ale jednocześnie wykwintny (przynajmniej w mojej ocenie):

na patelni roztapiamy gorgonzolę, dodajemy trochę słodkiej śmietanki, do tego wrzucamy ugotowany makaron spaghetti i mieszamy.
Podajemy posypane siekanymi orzechami włoskimi.

Mniam! 😀

Jiga 1 marca, 2014 - 12:16 am

Wygląda tak smacznie … tylko ,że ja nie znoszę pomidorów.Już za sam zapach dziękuję .
Ale jestem głodna teraz …

Kamson 1 marca, 2014 - 1:09 am

Wygląda naprawdę bardzo apetycznie. Muszę wypróbować Twój przepis!

http://newlookstyleblog.blogspot.com/ 1 marca, 2014 - 8:03 am

Smakowicie to wygląda!!
Mniam :))

Jedwabna 1 marca, 2014 - 9:56 am

Ja bardzo często robię makaron ze szpinakiem i kiełbasą 🙂 Prosty i bardzo smaczny 🙂

http://crazy-about-heels.blogspot.com 1 marca, 2014 - 11:47 am

nie przepadam za kaparami, ale myślę, że gdyby je zastąpić oliwkami będzie równie dobre 🙂

Balumbalumbalum 1 marca, 2014 - 11:47 am

Ze względu że często bywasz na lotnisku polecam kupić Vongole . Czyli małże bez tych skorupek 🙂 Podaje przepis :

– 400g makaronu spaghetti
– słoiczek vongoli
– ząbek czosnku
– natka pietruszki
– bazylia
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Pod koniec gotowania makaronu na niedużym ogniu na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Obieramy i rozgniatamy ząbek czosnku, po czym wrzucamy go na oliwę. Po chwili, gdy puści swój aromat można go wyciągnąć.
Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy na nią vongole. Wystarczy kilka sekund. Należy uważać, aby nie stały się ‘’gumowate”. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pycha !!

Agnieszka Flow 1 marca, 2014 - 4:38 pm

Rewelacyjny przepis – moje 4 ulubione składniki w połączeniu z makaronem! Mniam, zostawiam na poniedziałek 🙂

clymenia 2 marca, 2014 - 10:04 am

Uwielbiam pesto i dodaje je praktycznie do wszystkiego, za kaparami nie przepadał więc bym je wyeliminowała z tegoż dania 🙂 A sosy smietanowe łącze z pieczarkami, ostatnio jadlam pyszne risotto z mięsem mielonym, pieczarkami i pysznym sosem pieczarkowo – smietanowym. Pysznosci 🙂

Karolina Franieczek 5 marca, 2014 - 8:47 am

Też jestem fanką makaronów, więc wypróbuję. Tylko kapary wyrzucę, bo mi jakoś nie podchodzą. 😉
Ostatnio podsmażałam cebulkę z naczosnkowaną piersią z kurczaka. Do tego dorzuciłam szpinak (może być świeży lub mrożony) i ser feta. Na koniec podlałam śmietaną. Do tego makaroni można pałaszować szybki obiad. 🙂

Comments are closed.