Przepis na dżem daktylowy

przez Eliza Wydrych

daktylowy-dżem-1
Dżem to nazwa robocza, bo w smaku i konsystencji przypomina to bardziej powidła, ale nie zajmujmy się semantyką. Przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Taki dżem idealnie nadaje się na kanapkę z twarogiem półtłustym, do naleśników, placków owsianych czy jako nadzienie do pączków, parowańców itd. Przepis na ten dżem podała mi Mama, na jej blogu możecie przeczytać więcej o wartościach odżywczych daktyli.

Potrzebujemy
– 250g daktyli bez pestek
– sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy bądź szklanka soku pomarańczowego z miąższem 
– szczypta cynamonu

Przygotowanie
Do garnka wrzucamy daktyle, szczyptę cynamonu i wlewamy sok pomarańczowy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20-25 min. Daktyle powinny wchłonąć cały sok. Całość blendujemy na gładką masę i wlewamy do słoika.

Dla mnie daktyle w takiej formie są świetną alternatywą dla słodyczy. Przysięgam, że smak tego dżemu jest nieco zbliżony do smaku czekolady. Poza tym daktyle i pomarańcze to witaminowa bomba. Nie polecam jednak częstego spożywania, daktyle są kaloryczne. W 100g jest aż 267kcal.

ZOBACZ TAKŻE

34 komentarze

Dosia 31 maja, 2013 - 8:20 pm

Eliza, do czego Ty mnie namawiasz! 🙂 Przez Ciebie coraz zdrowiej się odżywiam! 🙂

Fashionelka 31 maja, 2013 - 8:39 pm

Bardzo mnie to cieszy! 🙂

kasia 31 maja, 2013 - 8:34 pm

Twoja mama prowadzi bardzo fajnego bloga, podchodzi do niego z pełnym zaangażowaniem. Widocznie masz to po niej 🙂

ewa 31 maja, 2013 - 8:40 pm

też przepatrzyłam, śliczny blog! 🙂

Zosia 31 maja, 2013 - 8:40 pm

Eliza czy w Twojej rodzinie wszyscy blogują? haha

Fashionelka 31 maja, 2013 - 8:41 pm

Prawie wszyscy! 🙂

Anika 31 maja, 2013 - 8:41 pm

Jestem bardzo ciekawa smaku, uwielbiam daktyle a z pomarańcza musza być pycha

kcomekarolina 31 maja, 2013 - 8:42 pm

pycha!

xoxo from rome

Izuś 1 czerwca, 2013 - 1:14 am

Jutro go robię! 🙂

Olal 1 czerwca, 2013 - 1:15 am

Przepis wydaje się być banalny zobaczymy jak bedzie w pratyce heeh

Angelika 1 czerwca, 2013 - 10:52 am

Koniecznie muszę wypróbować,a na blog Twojej mamy zaglądam bardzo regularnie 🙂 Polecam połączenie pomarańczy i dyni 🙂 Pychota 🙂

koko 1 czerwca, 2013 - 9:17 pm

też zaglądam regularnie, bo ma super przepisy bardzo zdrowe

Fashionelka 1 czerwca, 2013 - 9:35 pm

Bardzo mnie to cieszy 😉

kasia 1 czerwca, 2013 - 11:28 am

Czesc dzieki tobie zaczelam swoja rewolucje kulinarna czyli zdrowe jedzonko no i cwiczenia ! Musze sie pozbyc zbednych kilogramow po bobasku nie jest latwo no ale damy rade!!! Pozdrawiam!!!!:) mogla bys podac nazwe bloga swojej mamy…. dziekuje

Koa 1 czerwca, 2013 - 11:44 am

Elizo, w Twoim blogu najbardziej lubię to, że ilekroć tu wejdę zawsze raczysz mnie nowym wpisem, po prostu widać , że kochasz swoją pracę, szanujesz i traktujesz poważnie. Podziwiam Cię za to i szanuję. Stała czytelniczka 🙂

Tyka 1 czerwca, 2013 - 9:17 pm

Eliza dodajesz codziennie? Bo takie mam wrażenie od kilku miesięcy hehe 🙂

Fashionelka 1 czerwca, 2013 - 9:34 pm

Tak, staram się 🙂

4premiere 1 czerwca, 2013 - 12:01 pm

Brzmi cudownie smakowo:)

Pati 1 czerwca, 2013 - 9:18 pm

Już sobie wyobrażam ten dżem z nalesnikami mniam

La Essentia 1 czerwca, 2013 - 12:12 pm

Kocham suszone daktyle! Z przepisu skorzystam z pewnością 🙂 wiem Elizo, że jesteś na redukcji, ale zapraszam do mnie na puszystą babkę cytrynową… 🙂

Pudlo Manka 1 czerwca, 2013 - 4:01 pm

Ja uwielbiam takie powidła! 😀

kate 1 czerwca, 2013 - 9:17 pm

ciekawe czy z rodzynkami i np jagodami też by wyszło

Dori 1 czerwca, 2013 - 5:25 pm

dzięki temu wpisowi wypatrzyłam u Twojej mamy przepis na kurczaka z carry i wyszedł mi baardzo dobrze:) powideł też kiedyś spróbuje!

Ulxx 1 czerwca, 2013 - 6:08 pm

Kocham daktyle! Są pyszne i smakują jak toffi! Nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić z nich dżemik. Jutro przygotuję taki słoiczek na pewno :)))

Fashionelka 1 czerwca, 2013 - 9:35 pm

masz racje, chyba bardziej w smaku przypominają toffi niż czekoladę :p

magda 1 czerwca, 2013 - 6:11 pm

Przepis super, uwielbiam domowe dżemy, ale jestem filologiem i ta źle użyta w zdaniu „semantyka” bije mnie po oczach 😉

Oldzi 1 czerwca, 2013 - 9:16 pm

Zrobiłam i wyszło pycha

Daria 1 czerwca, 2013 - 9:18 pm

Suszone daktyle to niestety prawie same weglowodany, ale fakt mają mnóstwo zdrowych właściwości więc warto jeść byleby nie przesadzać

Basia 1 czerwca, 2013 - 9:19 pm

Pychota!!

Julka 1 czerwca, 2013 - 9:19 pm

Najbardziej właśnie lubię takie banalne i szybkie w przygotowaniu potrawy hihi

Karo 3 czerwca, 2013 - 4:35 pm

Super! przy najbliższej okazji wypróbuje ten przepis:)

Karola 4 czerwca, 2013 - 9:27 am

przepis całkiem smacznie wygląda i brzmi 🙂 muszę wypróbować! 🙂 fajnie, że razem z mamą macie swoje blogii:d btw blog mamy super wygląda!

Marta 23 sierpnia, 2013 - 2:27 pm

Tak jest! Własne przetwory to świetna sprawa! Bez chemii, bez ulepszaczy smaku, bez konserwantów 🙂

Adrian 12 sierpnia, 2016 - 10:24 am

ile czasu może ten dzem stać zawekowany w słoiku i czy po umieszczeniu tego w słoiku trzeba jeszcze gotowac tak jak inne dzemy czy potrawy idp ?

Comments are closed.