Pomysły na wielkanocne śniadanie

przez Eliza Wydrych

Wielkanocne śniadanie, to dla mnie przede wszystkim przepyszny żurek z jajkiem i kiełbaską. To danie nigdy nie smakuje tak dobrze jak w niedzielny, wielkanocny poranek. Cała rodzina siada przy stole, dzielimy się święconką, składamy życzenia i jemy pyszne śniadanie. W tym roku prócz żurku (zrobionego przez mamę) na stole pojawią się też przepiórcze jajka z łososiem, cebulą i śmietanką w kokilkach oraz koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, jajkiem przepiórczym i serem. Oba dania są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Przepiórcze jajka w kokilkachjajka przepiórcze w kokilkach
Potrzebne składniki
– 12 sztuk przepiórczych jajek
– plastry łososia
– śmietana 12%
– masło do wysmarowania kokilek
– starty ser
– świeży szpinak
– 1 czerwona cebula
– ząbek czosnku

Przygotowanie
Kokilki smarujemy masłem i wlewamy do nich śmietanę oraz podsmażoną na oleju cebulę. Następnie razem z czosnkiem podsmażamy szpinak i wkładamy do kokilek. Teraz czas na włożenie łososia i wbicie przepiórczych jaj (mniej więcej 4 w jednej kokilce). kokilkiSolimy, pieprzymy, wkładamy kokilki do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Kiedy jajko się zetnie dodajemy ser i pieczemy do momentu, aż  się roztopi. śniadanie wielkanocnePodajemy ze szczypiorkiem, albo rzeżuchą 🙂
Palce lizać!
jajka w kokilkach
Koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, szpinakiem i przepiórczym jajkiemkoszyczki z ciasta francuskiego na wielkanoc

Potrzebne składniki
– kilka przepiórczych jajek (po jednym na koszyczek)
– opakowanie ciasta francuskiego
– świeży szpinak
– szynka parmeńska
– ser

Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i ugniatamy je by zrobić koszyczki. Do środka wkładamy podsmażony z czosnkiem szpinak,  szynkę i wbijamy przepiórcze jajko. Następne posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 150stopni do momentu, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.koszyczki

Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

37 komentarzy

Nina 19 kwietnia, 2014 - 8:04 pm

wszystkie składniki mam, jutro robię to w kokilkach 😉

Gośka 19 kwietnia, 2014 - 8:06 pm

Eliza widzialam Cię w staszowie na spacerze z psiakami. One sa urocze 🙂

hani 19 kwietnia, 2014 - 8:07 pm

świetne przepisy na pewno wypróbuję, może nie jutro bo nie mam jajek przepiórczych

ewelina 19 kwietnia, 2014 - 8:08 pm

szkoda że ten wpis pojawił się dopiero dziś,chętnie zrobiła bym koszyczki,ale składników brak :/

Eliza,wesołych świąt-dla Ciebie i Twoich najbliższych :*

Blogodynka 19 kwietnia, 2014 - 8:08 pm

Może jeszcze jutro pomysłów nie wykorzystam, ale już nieługo na przygotowywanie śniadań będę miała mnóstwo czasu, więc chwytam każdą inspirację 😉

ula 19 kwietnia, 2014 - 8:10 pm

przepiórcze jajka? GDzie można je kupić?

Natalka 19 kwietnia, 2014 - 8:11 pm

Uwielbiam szynkę parmeńską, miła alternatywa dla kiełbas które podczas świat je się kilogramami haha

MAGFASHION.PL 19 kwietnia, 2014 - 8:12 pm

Świetne pomysły!
Tobie również wesołych świat!!!

Olga 19 kwietnia, 2014 - 8:15 pm

Oba dania pysznie wyglądają

Nina 19 kwietnia, 2014 - 8:16 pm

chyba musiałabym 10 takich jajeczek zjesc przepiórczych zeby się najesc haha

ana 19 kwietnia, 2014 - 8:16 pm

Dania pychota, szczególnie to z jakami przepiórczymi

wenus 19 kwietnia, 2014 - 8:17 pm

mam składniki na koszyczki więc jutro zrobię, zaskoczę rodzinke 😛

xxxxa 19 kwietnia, 2014 - 8:18 pm

Pyszności. W święta utyję minimum 5kg

Fashionelka 19 kwietnia, 2014 - 8:26 pm

Ja też!
Chociaż bronię się jak mogę, od trzech dni codziennie chodze na basen. I robię po 80-60 basenów <3

Dagmara 19 kwietnia, 2014 - 9:00 pm

Eliza szacun! Ja po 12 odpadam 🙂

Olenka 19 kwietnia, 2014 - 8:19 pm

pieknie zdjęcia coraz lepiej Ci to Elizka wychodzi 🙂

http://nataliesstyle.blogspot.com/ 19 kwietnia, 2014 - 8:48 pm

ostatnie danie wygląda przepysznie!! wesołych świąt;)

sezonada.pl 19 kwietnia, 2014 - 9:06 pm

Od samego patrzenia robię się głodna. Tymi fotkami można karmić oczy, ale nie żołądek. Witaj lodówko i specjały na jutro!

asik 19 kwietnia, 2014 - 10:37 pm

Super! Lubię takie nowości!

booksandmovies 20 kwietnia, 2014 - 12:27 am

Eliza u Ciebie żurek już na śniadanie? U mnie pojawia się dopiero w porze obiadowej 🙂

Anonim 20 kwietnia, 2014 - 10:09 am

Chyba w większości domów żurek je się razem ze święconką na śniadanie 😉

Kamson 20 kwietnia, 2014 - 12:02 pm

Wygląda fantastycznie, przepysznie! Wesołych Świąt Elizo 🙂

4premiere 20 kwietnia, 2014 - 2:49 pm

Dzieki kochana, takie smakowite ze dzisiaj zrobie:)

Anonim 20 kwietnia, 2014 - 5:09 pm

Elizka jak tam budowa garderoby, kiedy nam się pochwalisz?:)

Anonim 21 kwietnia, 2014 - 2:05 pm

Hej, mówiłaś kiedyś, że kupiłaś maszynę do robienia lodów. Napiszesz coś o niej, jak się sprawdza?

Endorfinka 21 kwietnia, 2014 - 6:03 pm

Wiem, że to trochę głupi pytanie, ale głębia ostrości na twoich zdjęciach to wyłącznie zasługa aparatu czy potem ją jeszcze sama podrasowujesz?

Fashionelka 21 kwietnia, 2014 - 11:20 pm

to kwestia obiektywu, nic już później nie robię

han 21 kwietnia, 2014 - 6:28 pm

Wygląda pysznie! Jaki rodzaj sera do jajek w kokilkach?:) Dobrać odpowiedni gatunek sera do dania jest mega ważny, a w składnikach nie jest uściślone:)

kasia 21 kwietnia, 2014 - 7:10 pm

wygląda smakowicie, jakoś kulinarnie utalentowana nie jestem, ale chyba trudne do zrobienia nie jest, spróbuję 🙂
przy okazji chciałabym jeszcze zaprosić do poczytania o ciekawej wielkanocnej tradycji w naszej wsi, folklor na całego 😛

http://newlookstyleblog.blogspot.com/ 22 kwietnia, 2014 - 11:24 am

Bardzo fajny pomysł 🙂

Ania 22 kwietnia, 2014 - 9:18 pm

Robiłam dzisiaj twój makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. PYCHOTA :))))

Lalare 23 kwietnia, 2014 - 6:22 am

Elizka, przepraszam, że pytam w tym temacie – czy jeździłaś już na nowym rowerze miejskim? Rozważam zakup m.in. właśnie tego modelu co Ty- może jakaś mała opinia?:)))

Królowa Karo 23 kwietnia, 2014 - 9:27 am

Robię podobne jajka w kokilkach, ale z tradycyjnych jajek. I w sumie szykując dość tradycyjne śniadanie nie pomyślałam nawet, żeby przemycić coś nowoczesnego.

Kinga 23 kwietnia, 2014 - 12:47 pm

Ejj Elizka podziel się mamowym przepisem na żurek 🙂

olive 24 kwietnia, 2014 - 10:13 am

szkoda, że dopiero teraz przeczytałam !!
wygląda super, ale zrobię przy innej okazji !! 🙂

Katsuumi 24 kwietnia, 2014 - 11:13 pm

Myślę, że większość ludzi traktuje śniadanie wielkanocne jako taką rodzinną tradycję od lat, więc niekoniecznie będą się pozytywnie nastawiać na takie nowości 🙂 ale dla mnie bomba… smakowa oczywiście 🙂 za rok wypróbuję, o!

Czokomorena 27 kwietnia, 2014 - 2:14 pm

Wow, pierwszy raz widzę taką wersję świątecznych dań, super 😉

Comments are closed.