Pomysły na smaczne i zdrowe przekąski

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was kilka propozycji smacznych i zdrowych przekąsek. Czasem kiedy przechodzimy na zdrowe odżywianie, nasza dieta staje się monotonna i nudna. Ciągle jemy te same dania czy produkty co prowadzi do tego, że w końcu rzucamy się na niezdrowe żarcie. Żeby tego uniknąć warto urozmaicać naszą dietę.

Frytki
Myślicie, że frytki to zło i powinniśmy unikać ich jak ognia? Te smażone na głębokim tłuszczu są kaloryczną bombą, ale co jeśli frytki upieczemy w piekarniku? Kiedy dopada mnie ochota na fast fooda obieram kilka ziemniaków, kroję je paski, smaruję pędzelkiem zamoczonym wcześniej w oleju, posypuje ulubionymi ziołami i wrzucam do piekarnika na 15 min (150 stopni z termoobiegiem). Do tego przygotowuję sobie sos jogurtowo-czosnkowy i delektuję się smakiem pysznych, zdrowych frytek.

Pasta z awokado na kanapkę
Uwielbiam pasty. Mam trzy ulubione, które bardzo często robię i podaję na kanapce do drugiego śniadania. Pierwsza to pasta z piękkiego awokado, jajka i ziół. Awokado blenduję z ugotowanym jajkiem i ziołami. Jeśli nie chce Wam się wyjmować blendera, produkty możecie połączyć widelcem.

Przekąska na słodko z owocami
Serek wiejski mieszam z sezonowymi owocami i zblendowanymi orzechami. Szklanka takiej pyszności zaspokaja mój głód na słodkie. Jeśli słodycz owoców nie jest dla nas wystarczająca, możecie osłodzić serek wiejski płynnym miodem. Pycha!CSC_22892Pasta z makrelą w pomidorowym sosie i twarożkiem .
Makrelę z puszki mieszam z twarogiem półtłustym i dodaję łyżkę ketchupu. Wychodzi mi przepyszna pasta rybna o smaku pomidorowym. Podajemy ją na razowym pieczywie

pasta-rybnaPlacki z cukinii
Kolejna pyszna i szybka do zrobienia przekąska. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy sok i dodajemy razową mąkę, jajko u ulubione przyprawy. Całość mieszamy i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Placki najlepiej smakują z fetą.
To jest bardzo uproszczona wersja, możecie dodać cebulę, pieczarki czy szynkę. Mnie jednak najbardziej smakuje podstawowa wersja tej przekąskiplacuszki-z-cukiniiHummus
W skład hummusu wchodzi ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa sok z cytryny i przyprawy. Taką pastę możemy przygotować sami, ale o niebo wygodniej jest kupić hummus w sklepie ze zdrową żywnością. Dla mnie hummus jest świetną przekąską imprezową. Zamiast tłustych chipsów czy ciastek podaję pastę  z warzywami (marchewka, pietruszka, seler naciowy)
hummus-przekąska-1050x697Pasta fasolowo-cebulowa tzw. wegetariański smalczyk
Tę pastę odkryłam będąc na siedmiodniowej diecie WEGE. Mega prosta i szybka do zrobienia, blendujemy fasolę z puszki z podsmażoną cebulą, sosem sojowym i przyprawami. Wychodzi nam z tego przepyszny i wartościowy wegetariański smalczyk. pasta-fasolowa-1050x657Jeśli macie jakieś swoje pomysły na smaczne przekąski koniecznie dajcie znać! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

69 komentarzy

booksandmovies 10 kwietnia, 2014 - 10:12 am

Pastę z makrelą wypróbuję dzisiaj 🙂

Fashionelka 10 kwietnia, 2014 - 10:21 am

żeby smak pasty był bardziej wyrazisty możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę 🙂

booksandmovies 10 kwietnia, 2014 - 10:00 pm

Dzięki 🙂

booksandmovies 11 kwietnia, 2014 - 10:25 am

Rzeczywiście bardzo dobra jest ta pasta. Sama bym chyba nie połączyła twarogu z makrelą 🙂

valhalli 13 kwietnia, 2014 - 9:12 pm

pasta jest pyszna, robie od wielu lat, tylko robię bardziej suchą niż tą co pokazałaś, a osobiście frytki smażę na oliwie z oliwek, ale chyba niedługo wypróbuję twój pomysł, bo wydaje się mnie pracochłonny

Anka 10 kwietnia, 2014 - 10:13 am

Kiedy zobaczyłam frytki pomyslałam, ze zgłupiałaś! A tu frytki pieczone w piekarniku, nie wiem czemu nigdy na to nie wpadłam. To jest coś tak banalnego a pysznego 🙂

Ewelina 10 kwietnia, 2014 - 10:14 am

Podasz przepis na tę pastę fasolowo-cebulową?

Fashionelka 10 kwietnia, 2014 - 10:18 am
Margo 10 kwietnia, 2014 - 10:14 am

Uwielbiam przekąski! Poza pastą fasolowo – cebulową robiłam wszystkie. Moim ulubionym jest hummus, ale nie wersja podstawowa. Swój hummus robię z dodatkiem suszonych pomidorów lub czarnych oliwek. Ten drugi, kolor ma nieciekawy ale za to jak smakuje!

Karola 10 kwietnia, 2014 - 10:18 am

Ja uwielbiam ziemniaki pokrojone w plastry wraz z piersią z kurczaka a wszystko przygotowane w piekarniku. Do tego surówka i pyszny obiad gotowy. 😀

Madź 10 kwietnia, 2014 - 10:25 am

Hummus robię regularnie i uwielbiam – spróbuj do warzyw dorzucić mango. Niespodziewanie dobra kompozycja! Poza tym, mango samo w sobie jest mega zdrowe 🙂
A co do keczupu do pasty – wybrałabym chyba jakąś inną opcję pomidorową. Łyżkę arrabiaty, o. Chyba dziś spróbuję,

Anonim 10 kwietnia, 2014 - 10:25 am

Ja oprócz zdrowych frytek robię tak samo np. z marchewką albo burakami, polecam do wypróbowania chipsy buraczkowe- pyszneeee! I tak samo zdrowe. Pastę z makreli muszę koniecznie wypróbować.

Fashionelka 10 kwietnia, 2014 - 10:27 am

Mam marchewki i buraka, zrobię! Dzięki za pomysł 🙂

Anonim 10 kwietnia, 2014 - 10:43 pm

Polecam jarmuż:) 150 stopni 5-7 minut w nagrzanym piekarniku-trzeba uważać.
Jarmuż umyć, wysuszyć, wyciąć środkową część liścia, rwiemy na mniejsze kawałki. Oliwa, przyprawy i mamy czipsy najlepsze „ever”:).

Nailz 10 kwietnia, 2014 - 10:26 am

świetne ! robiłam kilka z dań z przepisów, np. frytki i pastę z avokado i to co w nich najlepsze, to że nie da się ich zepsuć 😉
ja jeszcze lubię „zdrowe ciacho/bułę” :
do miseczki dajemy surowe jajko,
2 łyżki jogurtu/twarogu/serka homo,
2-3 lyżki otrąb (jakie lubimy),
ok. pół łyzeczki proszku do piecz
i w zależności co chcemy uzyskać cynamon/kakao/ przyprawe do piernika
i cukier/ c. brzozowy opcjonalnie, mieszamy
i na ok. 4 minuty do mikroweli.
można jesc z michy albo wyciągnąć i nałożyć na wierzch owoce.
PYCHA !!

kbc 10 kwietnia, 2014 - 10:31 am

ja z kolei kocham koktajle 🙂 mam dwa ulubione 🙂 mleko+banan+otreby oraz seler naciowy+gruszka 🙂 coś pysznego 🙂 zaciekawilas mnie tym smalczykiem fasolowym 🙂 tylko ze ja bardzo nie lubie sosu sojowego…. czym mozna by go zastapic?

Stasiun 10 kwietnia, 2014 - 10:33 am

Ja często robię też małe roladki z bakłażana nadziewane serem feta, miętą i chili, oraz hit każdej imprezy – ciastka z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem (albo w wersji niedietetycznej – żółtym serem i parówkami;))

Gatka 10 kwietnia, 2014 - 10:42 am

Polecam czipsy z cukinii. Cienkie plasterki, na blaszkę, posypać ziołami, 180 stopni i czas wedle uznania, zależy czy wolimy bardziej chrupiące czy mniej 🙂 PYCHA!

Dolnośląski Podróżnik 10 kwietnia, 2014 - 10:42 am

Idę więc po ziemniaki do sklepu, zioła i robię frytki 😉
Ja lubię mało z awokado, czyli ugniatam awokado z czosnkiem i ziołami. Fajnie komponuje z grzankami 😀 Polecam 🙂

Zielpy 10 kwietnia, 2014 - 10:47 am

W sprzedaży są frytkownice na łyżkę oleju, sama taką posiadam i jestem bardzo zadowolona, często jem frytki ze względu na dietę bezglutenową. Spróbujcie takich bez obierania ziemniaków, mają więcej witamin.

Dla wegetarianek i nie tylko mogłabym polecić pasztet ze strączkowych – można wymieszać dowolne proporcje fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy – nieważne! Ugotować, zmielić lub rozpaćkać, doprawić, dodać trochę tłuszczu i do piekarnika. Można dodać warzyw, np. cukinii, cebuli… Smakuje świetnie z pieczywem i bez 🙂

pidzamowa 10 kwietnia, 2014 - 11:36 am

Z nieba mi spadłaś z tym postem 🙂 Dzięki!

MagdaBlossom 10 kwietnia, 2014 - 12:07 pm

Ja polecam chipsy z jarmużu:)

izzi 10 kwietnia, 2014 - 2:57 pm

gdzie można kupić jarmuż?

magdaBlossom 10 kwietnia, 2014 - 4:50 pm

Jarmuż kupuje albo na ryneczku albo w Realu. A jesienią rodzice mi sadzą na działce i mam do końca marca od nich:)

Dori 10 kwietnia, 2014 - 8:01 pm

Też słyszałam, że chipsy z jarmużu są dobre, a takie niepozorne:)

izzi 10 kwietnia, 2014 - 8:47 pm

Dzięki Magdablossom. Mieszkam w małej miejscowości i trudno mi był go dostać. Dzisiaj kupiłam w Biedronce 🙂 Masz może przepis na chipsy z jarmużu?Podsunęłaś mi dobry pomysł, aby posadzić go sobie na działce.

anka_kkk 10 kwietnia, 2014 - 12:08 pm

Czy te frytki w 15 minut są w stanie się upiec? Ja ostatnio podgotowałam pokrojone ziemniaki, piekłam 35 min. w 180 stopniach i nadal nie były ani chrupiące, ani przyrumienione…

Ze zdrowych dipów polecam tzatziki (jogurt grecki+ogórek+czosnek).

Pozdr.

Axu 10 kwietnia, 2014 - 12:13 pm

Część z tych „przekąsek” to u mnie obiad 😀

magdaBlossom 10 kwietnia, 2014 - 12:17 pm

I jeszcze polecam talarki z cukini z łososiem albo z może z jakąś z Twoich past np z ta z makreli lub hummusem:)

Fashionelka 10 kwietnia, 2014 - 12:59 pm

cukinia z łososiem! Super połączenie

vigoss 10 kwietnia, 2014 - 12:44 pm

Właśnie jem hummus <3 Reszta pomysłów jest całkiem zacna! Dawno nie było nic z tematyki weselnej, dlatego podrzucam niżej świeży filmik i jestem ciekawa, czy da się coś takiego zrobić z Polsce? W ogóle może by tak post o różnych ustępstwach ze strony kościelnej, żeby jakoś urozmaicić tę ceremonię? https://www.youtube.com/watch?v=XYKwqj5QViQ#t=275

magda 10 kwietnia, 2014 - 1:28 pm
Alessa 10 kwietnia, 2014 - 12:48 pm

Placki z cukini robię bardzo często. Zjadam właśnie z fetą, lub jakimś serem typu camembert, najczęściej w formie II śniadania. Uwielbiam też robić pastę z awokado, lub łączyć go z serkiem wiejskim na kromce chleba pełnoziarnistego – ostatnio nawet chyba o tym pisałam 🙂 A owoce z serkiem wiejskim w połączeniu z orzechami, wiórkami kokosowymi, siemieniem i czasem także miodem, to niezastąpione szybkie śniadanie, pełne wartości odżywczych 🙂 Uwielbiam takie jedzenie!

Aha, a normalne ziemniaki zamieniłam na bataty – są mega pyszne w formie frytek/talarków z ziołami – polecam! 🙂

taka jedna madzia 10 kwietnia, 2014 - 1:23 pm

Jakoś nie mam przekonania do tego, by 15 min. pieczenia frytek w 150 s. to odpowiedni czas by nie były surowe – nie były? 🙂
Ostatnio robiłam talarki ziemniaczane z piekarnika, na tej samej zasadzie co Ty, tylko uprzednio je zblanszowałam, a potem trzymałam w piekarniku ok. 30-40 min. na 180 stopni, także z termoobiegiem – wyszły chrupiące 😉

Fashionelka 10 kwietnia, 2014 - 1:27 pm

15-20 minut i są ok. To zalezy od tego jak grubo/cienko pokroimy ziemniaki. Ja kroję raczej w wąskie paski 🙂

taka jedna madzia 10 kwietnia, 2014 - 9:00 pm

Skoro tak, wypróbuję Twą krótszą wersję, bo to znacznie uprościłoby czas oczekiwania na ulubione szamanko;))

Karolina 10 kwietnia, 2014 - 1:28 pm

Ja robię też pastę z makrelą lecz nieco inaczej, polecam bo jest mistrzowska : makrela wędzona, twaróg, szczypiorek, ogórki kiszone (2-3) 🙂 obieram makrelę, dodaję do twarogu, siekam szypiorek i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Można też dodać cebulę. Pieprz i sól do smaku 😉

Inna przekąska, która może Ci się przydać na święta to sos kaparowy do jajek. Jeden jogurt naturalny gęsty, pół majonezu Babuni, kaparki słoiczek, zielenina(pęczek pietruszki, koperku, szczypiorku), ogórki kiszone. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy posiekane kaparki, posiekaną zieleninę i pokrojone w kosteczkę ogórki. Pieprz i sól do smaku (nie dużo soli bo kaparki są super słone ;)) odstawić do lodówki do 'przegryzienia’ się smaków 😉 Ugotowane jajka przekrawamy na pół i polewamy sosem…bajka <3 🙂

KAROLINA 10 kwietnia, 2014 - 1:37 pm

Achh zapomniałam o jeszcze jednym : KALAFIOR, obrywamy różyczki kalafiora surowego, sparzamy wodą z jednego czajnika (dajemy kalafiorki na sitko i polewamy wrzątkiem). Robimy sos: jogurt naturalny, czosnek, zioła ale tylko troszkę, sól i pieprz do smaku. polewamy kalafiorki właśnie tym sosem. Zostawiamy do przegryzienia się 🙂 takie chrupiące kalafiorki z nutką czosnku <3 mmmm pycha 🙂 No i super zdrowe 😉

ola 23 kwietnia, 2014 - 11:43 am

Karolina, robię podobnie brokuły. Gotuję, polewam sosem czosnkowym i posypuję podprażonym słonecznikiem. Czasami oprócz brokułów układam na talerzu też pokrojone cząstki pomidorów i ugotowane połówki jajek i je również polewam sosem. Pyszne i proste, polecam spróbować i pozdrawiam 🙂

Ann 10 kwietnia, 2014 - 2:08 pm

A ja mam pytanie, może ktoś mi odpowie. Ostatnio kupiłam kaszę jaglaną, jakąś bio, z certyfikatami i w ogóle ach i och, była strasznie droga jak na taką kaszę i nieźle się rozczarowałam 🙁 Ona ma w sobie takie jakby malutkie kamyczki! Prawie sobie zęba złamałam jak na to natrafiłam! I jest tego w tej kaszy multum. I tutaj pojawia się moje pytanie, czy w każdej kaszy tak jest czy tylko w tej mojej? Jak kupię taką w torebkach to też będzie coś takiego miała?

izzi 10 kwietnia, 2014 - 3:00 pm

Może ją za krótko gotowałaś i dlatego była twarda?

Ann 10 kwietnia, 2014 - 3:15 pm

Ale kasza nie była twarda! Kasz była mięciutka i przepyszna, ale miała w sobie normalnie kawałki kamieni! Takie malutkie jak te ziarenka kaszy, ale to na pewno nie była kasza! To co, lepiej kupić jakąś normalną w sklepie do spróbowania?

Anonim 10 kwietnia, 2014 - 9:17 pm

Kupiłaś chyba komosę ryżową. Ona ma takie jakby twarde kamyczki.

Mii 10 kwietnia, 2014 - 9:38 pm

Kupowałam kaszę jaglaną bio w Rossmannie i była bardzo dobra,szczerze mówiąc nie spotkałam się z zanieczyszczoną kamyczkami kaszą,nawet gdy była z tańszych firm jak Kros.Polecam tę z firmy Sante.Natomiast spotkałam się już z taką sytuacją że kasza kus-kus była zanieczyszczona kaszą jaglaną.

Maniamamowania 10 kwietnia, 2014 - 2:49 pm

Bardzo lubię pasty do pieczywa. Muszę wypróbować tę z fasolki. Ja często robię pasty z gotowanego mięsa (np. indyka, czy kurczaka) i suszonych owoców (np. moreli, śliwek, czy żurawiny), z dodatkiem pestek z dyni lub słonecznika i z oliwą z pestek winogron. Takie pasty wyśmienicie smakują z razowym pieczywem.

Olga 10 kwietnia, 2014 - 3:29 pm

Dziewczyny ja od siebie polecam wam frytki z selera, moim zdanie są przepyszne. 🙂 Robi się je tak samo jak te z ziemniaków o których napisała powyżej Eliza.

emi 10 kwietnia, 2014 - 3:30 pm

Spróbuj placków z cukinii z kurczakiem 😉 Pierś z kurczaka obsmaż w przyprawie curry 😉 pychaaa 🙂

Ivv 10 kwietnia, 2014 - 3:41 pm

Bardzo polecam frytki z selera i marchwi – przepyszne! Odkąd je odkryłam praktycznie nie jem ziemniaczanych 🙂

IVV 10 kwietnia, 2014 - 3:47 pm

Aha – ja robię je tak, że kroję w słupki warzywa (więcej marchwi niż selera), wrzucam do miski, wlewam odrobinę oleju z pestek winogron, do tego ulubione przyprawy (ja dodaję oregano, bazylię, tymianek, ostrą papryczkę, sól), mieszam i wykładam na papier do pieczenia.

wenus-lifestyle 10 kwietnia, 2014 - 3:59 pm

Mi się zdarza upiec chipsy w piekarniku – polecam! Są pyszne 😛

Anonim 10 kwietnia, 2014 - 5:09 pm

Pyszności. Fajne porady.

magda gdynia 10 kwietnia, 2014 - 7:05 pm

Ale swietny post! uwielbiam przekąski! pozdrawiam!

MAGASHION.PL 10 kwietnia, 2014 - 7:41 pm

Przekąska na słodko z owocami wygląda bardzo apetycznie!

Martini 10 kwietnia, 2014 - 8:29 pm

ze swojej strony polecam pastę jajeczną. Wystarczy ugotować jajka na twardo, następnie je rozgnieść/zblendować. Dodać majonez oraz posiekaną pietruszkę. Najlepiej smakuje zanim wystygną jajka. 😉

Uwielbiam również musli z jogurtem naturalnym (dodaję go zamiast mleka) i świeżymi owocami (banany, pomarańcz itp.). Bardzo sycąca i smaczna przekąska.

Anonim 11 kwietnia, 2014 - 8:43 am

Tyle że taka pasta jest mega kaloryczna- przez majonez

Replay. 10 kwietnia, 2014 - 8:53 pm

co do ostatniej pasty to jest ona nie tylko wegetariańska ale i wegańska z tego co widzę, ale to tak na marginesie. Ostatnio przy robieniu kotletów sojowych zabrakło mi bułki tartej i nie mogąc znaleźć mąki użyłam płatków kukurydzianych, jednak gdy moja niezastąpiona mama mąkę znalazła, po zrobieniu kotletów pozostała mi reszta mąki i płatków co zainspirowało mnie, do dolania wody i usmażenia, było naprawdę malutko więc niczego nie ryzykowałam, następnego dnia, wymieszałam mąkę z płatkami i wodą dorzuciłam groszek i kukurydzę przyprawę”do gyrosa” i „do ziemniaków” wymieszałam i usmażyłam, nawet moja mama, która 'nie chce wegańskiego'(była pewna że nie wyjdą) się zajadała. Po za tym, ciasto z buraków( http://tnij.org/9mq9m8y -naprawdę, bardzo fajny blog.), tak jest w nim cukier, ale nie wiele a jest to też dobry pomysł na wciśnięcie małym niejadkom warzyw. Co do frytek, można je zrobić nie tylko z ziemniaków a np. z selera. Jako weganka sporo eksperymentuję, ostatnio zblendowałam ugotowane buraki z kawałkiem selera, dodałam bułkę tartą, przyprawę „do mięsa mielonego” i usmażyłam jak normalne burgery (chyba o niczym nie zapomniałam) smakowały naprawdę bardzo dobrze, jedynie dałabym trochę mniej bułki tartej i dodała w to miejsce siemię lniane, bo były(są jeszcze w zamrażalniku na czarną godzinę ;p) troszeczkę za bardzo zapychające. Nawet wygląd miały niczym wołowe za sprawą koloru buraków. Tego typu rzeczy jest mnóstwo (wiem, że trochę obok tematu ale uważam, że zawsze to i tak zdrowiej, jeżeli te niezdrowe rzeczy są zrobione z tych zdrowych/zdrowszych http://tnij.org/hxomjkz :P) Tak samo z np. kawą, uważam, że lepiej wypić latte (i nie tylko) z mlekiem sojowym (lub innym roślinnym) mającym dodatkowo słodkawy posmak po za mniejszą zawartością tłuszczu, co pomaga oduczyć się słodzenia. Dodatkowo, alternatywy dla tłustego i przepełnionego cholesterolem sera : płatki drożdżowe[po prostu, niezastąpione. Jako że i tak już się dość rozpisałam znów wkleję link opisujący ich wspaniałość dla zainteresowanych: ( http://tnij.org/r9zf8i0 ) czy migdały( http://tnij.org/gu4hdym ). Na koniec macie jeszcze jeden link z bardzo fajnymi przepisami http://vegezmiloscia.blogspot.com/ .
Chciałabym jeszcze podkreślić, że nie piszę tego komentarza specjalnie po to by promować weganizm, owszem nie powiem że cieszyłoby mnie gdyby ktoś widząc moje propozycje pomyślał o tym ale chodzi tylko i wyłącznie o alternatywę dla rzeczy, będących tłustymi i niezdrowymi już samymi z siebie (zgodnie z tematem), są to troszkę mniej niezdrowe i mniej tuczące (tak o około50%) potrawy robione wyłącznie z roślin, a naprawdę przedstawiłam ich niewielki procent wyłącznie. 😉

nat 10 kwietnia, 2014 - 9:16 pm

Fash,
napisz kiedyś o suplementacji składników odżywczych 🙂

Anonim 10 kwietnia, 2014 - 9:26 pm

świetny wpis ! dzięki 🙂

ewka 10 kwietnia, 2014 - 11:20 pm

Jeśli można,to polecam paste ze słonecznika i papryk wg Olgi Smile czy niesamowicie pyszny paprykarz z kaszy jaglanej.Są łatwe do przygotowania.Z moich pomysłów polecam szpinakowe pesto.Potrzebne sa świeże listki szpinaku ok.500g,solidna garść sloneczniku,który należy uprazyc,czosnek 2 ząbki,oliwa na oko.Wszystkiego zblendowac.Pesto można wykorzystać do makaronu,czy sosow,jako paste do marynowania mięsa czy choćby na kanapke.A jeśli zostanie Wam kasza gryczana dodajcie do mięsa mielonego,do tego starta na dużych oczkach cukinie,jajko,przyprawy,trochę bułki,a Wasze kotlety będą zdrowsze,a do tego inne w smaku:-)

Alex 11 kwietnia, 2014 - 7:05 am

A ja polecam orzeszki z ciecierzycy. Cieciorke gotujemy lub gotowa z puszki osuszamy i mieszamy z odrobiną oliwy, dodajemy ulubione przyprawy ( u mnie to papryka ostra a czosnek :p), odrobina soli i do piekarnika. Pieczemy podobnie jak chipsy, czyli na papierze w 180 stopni

Elza 11 kwietnia, 2014 - 10:39 pm

PIANKOWY DESER DIETETYCZNY

100 ml mleka skondensowanego light 4 % tł
pół opakowania twarożku president
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 125 ml gorącej wody + łyżeczka kakao/kawy rozpuszczalnej
słodzik (ilość zależna od 'mocy’, można zastąpić cukrem/miodem, ale to rzecz jasna zwiększy kaloryczność)
Rozpuszczoną żelatynę połączyć z twarożkiem i dodać mleko skondensowane ubite trzepaczką na sztywną pianę. Całość rozlać do pucharków i wstawić do lodówki.
Wychodzi taki jakby piankowy serek. Najlepsze z dodatkiem advocaatu, ale wtedy już na pewno nie jest dietetyczne ;).

Replay. 12 kwietnia, 2014 - 12:50 am

Mini-sajgonki, mały papier ryżowy moczymy, robimy farsz wg uznania( u mnie to były: 2 marchewki, kilka pieczarek, 50g makaronu ryżowego pokrojornego w małe paseczki po zmięknięciu, 2 pokrojone listki pora, ciut przyprawy dprzed dod. makaranuo gyrosa i kuminu), zwijamy, smażymy (farsz przed dodaniem makaronu też podsmażamy, właściwie to dusimy na małym ogniu) nakładamy 1 łyżkę farszu na papier, zwijamy wg instrukcji i smażymy( wcale ie trzeba na głębokim tłuszczu) a po można odsączyć. idealne na zdrowe przystawki, albo przekąski po prostu.

Emila 12 kwietnia, 2014 - 7:38 pm

Ja do placków z cukinii zawsze dodaję jeszcze startego sera (tak a propos diety ;P)

leen 12 kwietnia, 2014 - 8:00 pm

Co do ziemniaków to nie zgodzę się, że są dobrym uzupełnieniem diety. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, a szczególnie pieczone. Powodują wzrost poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje wyrzut insuliny w celu zmniejszenia poziomu cukru, co powoduje z kolei uczucie głodu. Takie błędne koło niestety.

Pauline 1 maja, 2014 - 11:20 pm

Uświadomiłam sobie teraz, że jem całkiem zdrowo 🙂 Serwuję sobie większość z tych przekąsek. Lubię też najbanalniejszą rzecz z możliwych – twarożek, rzodkiewka i szczypiorek, mniam!

lena 11 czerwca, 2014 - 12:27 pm

ja rano uwielbiam wypic (szczegolnie w cieple dni bedzie pyszny) ala soczek ze szpinaku, zdrowe i dodaje mnostwa energi na cały dzien, idealne rozwiazanie dla osob, ktore nie czuja rano glodu i nie jadaja sniadan. wrzucam do blendera szpinak, banana, owoc wedlug upodoban (z gruszka pyszne, slodziutkie, ale warto wyprobowac tez np.ananasa), blenderuje z duza iloscia wody. dodaje troszke siemienia lnianego i stoi w lodowce chlodzac sie!
jesli mam ochote na slodkie i roznosi mnie chec zjedzenia czekolady, wtedy do blendera wrzucam troszke platkow owsianych, zalewam woda i chwilke czekam az namokna. dorzucam banana (banan sprawia, ze platki beda slodziutkie i mialy dobra konsystnecje), dorzucam cynamon, kakao do pieczenia i reszta wedlug smaku i dnia: czasem orzechy, czasem jablko. jesli dodamy mleko (ja dodaje sojowe) wychodzi bardziej kremowa masa i ma ciekawszy smak.
jesli platki ryzowe zagotujemy na malej ilosci wody i zalejemy (ja robie to na oko, wiec nie mam pojecia ile mleka wlewam) mlekiem sojowym wychodzi nam cos a’la budyn – zdrowszy i wiemy co jemy. mozna kupic mloeko sojowe w tak wielu smakach, ze „budyn moze wyjsc waniliowy, czekoladowy, migdalowy, orzechowy, kokosowy..naturalne sojowe tez ma ciekawy smak i mozna dorzucic np. suszone owoce, zurawine, pestki dyni, slonecznik..
jesli chodzi o slone przekaski lubie warzywa, lekko podgotowane, nie potrzebuje do nich zadnych sosow ani dipow, sa pyszne same w sobie 🙂
i z dziecinstwa tarta marchew z tartym, slodkim jablkiem i do tego np. orzechy wloskie <3

aniania 13 lipca, 2014 - 9:21 pm

Frytki z kabanosem i serem żółtym z piekarnika mmmmm. Kabanosy dowolne, mooga byc maestro.

Anonim 27 marca, 2015 - 11:11 pm

Ten sos pomidorowy z twarogiem to zly pomysl. Ponoć jest udowodnione, ze pomidor + biały ser =podagra/dna moczanowa…
Inaczej mówiąc popsujecie sobie stawy na dobre

korpooo 26 października, 2015 - 11:26 pm

Uwielbiam takie zdrowe przekąski, są super zamiast słodyczy. Staram się je wykonywać rano i brać po prostu do pracy bo to właśnie tam zwykle się obiadałam słodyczami do kawy.

Comments are closed.