Mam taki plan by raz na jakiś czas przemycać tu przepis z mojego kulinarnego ebooka. W środku jest prawie 80 różnych pyszności, wiem, że nie każdy ma możliwość /chęć kupienia FashFoodBooka, więc tym niezdecydowanym albo niechętnym będę raz na kilka tygodni wrzucać jakiś hitowy przepis. Myślę, że z 8 przepisów na pewno się pojawi
Opublikowałam już wpis z trzema przepysznymi śniadaniami, zdradziłam mój sekretny przepis na ciasto – banoffee (wegańskie i bezglutenowe), a teraz przyszła pora na przepis obiadowy. Do tego zdradzę recepturę mojego ulubionego wegańskiego sosu „serowo”-cebulowego. Zakochacie się, gwarantuje!
To jedno z najpopularniejszych dań z ebooka. Pod hashtagiem #Fashfoodbook znajdziecie mnóstwo zdjęć
Poniżej wybrałam moje ulubione 🙂
To mój hit i pewniak. Jeśli wpadają do nas mięsarianie to wiem, że faszerowany batat rozłoży ich na łopatki. Przekona nawet tych, którzy z uporem maniaka twierdzą, że „danie bez mięsa to nie danie” 🙂
#fashfoodbook
To hashtag pod którym znajdują się zdjęcia dań z ebooka. To zdjęcia autorstwa osób, które ebooka zakupiły i które polecają swoje ulubione dania. Wyobrażacie sobie, że na ten moment znajduje się tam juz 410 zdjęć? Codziennie przybywają nowe! Są absolutnie piękne i apetyczne. Nie spodziewałam się takiego odzewu i ciesze się za każdym razem kiedy na ten hashtag wchodzę.
Dziś to niejako katalog dań z ebooka, jeśli wciąż się wahacie możecie rzucić okiem, czy to Wasza bajka 🙂
Faszerowane bataty
Składniki na 2 porcje
– 2 podłużne bataty
– 1 cebula
– 1 garść roszponki
– 6 różdżek brokułów
– opakowanie suszonej cebuli (przyprawa prymat)
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– garść płatków drożdżowych (opcjonalnie) zamiast tego możecie dać odrobine pasty curry
– sól (według uznania)
Przygotowanie:
Bataty myjemy i gotujemy w łupinach pod przykryciem przez ok. 25-45 minut. Mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Studzimy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek (nie cały). Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju.
Do podsmażonej cebuli dodajemy wydrążony miąższ batata (najlepiej pokrojony w kostkę), brokuły (też pokrojone), suszoną cebulę i przyprawy. Podsmażamy farsz i nadziewamy nim oraz roszponką batatowe łupiny.
Całość polewamy sosem serowo-cebulowym.
Sos „serowo”-cebulowy
Składniki:
– 2 garści orzechów z nerkowca
– cebula podsmażona na oleju
– 50 ml mleka roślinnego albo wody
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka oleju
– garść łyżka płatków drożdżowych
– sól, pieprz
Przygotowanie
Orzechy moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy wodę, dodajemy sok z cytryny i razem z pozostałymi składnikami blendujemy na gładką masę. Aby smak sosu był mocno serowy, wystarczy dosypać więcej płatków drożdżowych. Konsystencję można regulować, dodając więcej mleka roślinnego/wody
Po więcej genialnych przepisów (tak! są absolutnie genialne!) zapraszam do mojego FashFoodBooka! Znajdziecie tam ok 80 przepisów z czego 95% to przepisy wegańskie i bezglutenowe. Proste, szybkie w przygotowaniu i z dostępnych skladników.
Wyobrażacie sobie, że w 6 tygodni sprzedało się ponad 3000 egzemplarzy?! Juhuuuu!
51 komentarzy
Przekonałaś mnie tym przepisem do kupna ebooka <3
Czy mozemy czyms zamienic orzechy nerkowca aby smak byl podobny?
migdały 🙂
Akurat mam wszystko w lodówce! Zrobię jutro i dam znać
Wygląda bosko! 🙂
Polecam z całego serca ❤ To danie to naprawdę sztos!!! I jestem mega zaskoczona że moje zdjęcie znalazło się wśród Twoich ulubionych ❤❤❤
No jak zaskoczona! Jest piękne!!!
A gdzie kupić płatki drożdżowe? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Ja kupuje online. Wpisz w google nazwę i wybierz jakikolwiek sklep i jakakolwiek markę
Zrobiłam dziś bataty, zainspirowana Twoim przepisem lekko „udoskonaliłam” go. Farsz był z papryką żółtą i czerwoną, cebulą, pieczarkami, pomidorami i fetą. Do tego oczywiście środek batatów. Soli już nie dodawałam ze, względu na fetę, trochę pieprzu, papryki słodkiej czerwonej i natki pietruszki. Sos z jogurtu naturalnego, odrobiną czosnku i kolendry. Niebo! Mój mąż stwierdził, że mięso przy tym się umywa. Jednego faszerowanego zjadł i… padł z przejedzenia. ?
To właśnie tak działa! Jeden batat powali nawet konkretnego zawodnika❤️
Uwielbiam slodkie ziemniaki wiec z przyjemnoscia siegne po ten przepis, wyglada oblednie <3
Wygląda obłędnie!!! Muszę spróbować ???
Eliza po odsaczeniu wody z orzechów miksujemy tylko orzechy czy dodajemy również tą wodę? Przepis wygląda extra, jutro go zrobię ! A e-booka kupuje już we wrześniu ?
Wodę odlewamy 🙂
Świetny przepis:)
Czy ten faszerowany batat nie jest „za slodki”? Robie ciasto czekoladowe z batatow, ale w innych daniach nie moge sie przekonac, bo sa wedlug mnie za slodkie… :/
Właśnie nie! To jest totalnie wytrawne danie
Czy brokuły pokrojone w kostkę maja być wcześniej ugotowane czy surowe ?:) dziękuje za odpowiedz!
Ugotowane 🙂
hah będzie i mój! Ja właśnie czekam na przesyłkę z Polski, bo w Holandii jak slyszą czego szukam to patrzą jakbym się z choinki urwała. Jak tylko dotrą płatki drożdżowe i inne cuda zabieram się za przepisy. A jak piszesz o mleku roślinnym to masz jakieś konkretne najlepsze? Czy może być kokosowe? Tak czy siak póki co dziś na obiad premierę będzie miał burger z buraka. A wegański bekon wymiata. Wszyscy którzy jedza niedowierzają, że to z kokosa 😀 Twój ebook jest najlepszy!
Bataty to już można bez niczego jeść, a co dopiero w takim połączeniu! :O Ale co jak co, nie ukrywam, że ten sos „serowy” to chyba zagości u nas na dłużej 😉
Pamiętam jak mi kiedyś chłopak u którego byłam na kolacji przyrządził „EKO-Bataty”, jak zapytałam dlaczego „EKO” to odpowiedział, że w sumie trochę bieda bo musiał zrobić remont samochodu i do ziemniaków dodał marchewkę, masło i trochę cukru 😀
Hahah boskie 🙂
Ciekawy przepis, aż się dzisiaj skuszę i sama zrobię na obiad 😉
Ja tam weganką nie jestem i po prostu zrobię prawdziwy sos serowy… bo uwielbiam bataty, ach mniam mniam.
Zrób ten. Założę się ze stwoerdzisz, ze jest lepszy od sercowego 🙂
Czy moge przygotowac dzien wczesniej a potem podgrzac w piekarniku? Czy bataty za bardzo sie spieka? Oczywiscie sos dodam po podgrzaniu:)
Jasne ze tak
A czy mleko sojowe można czymś zastąpić?
Nie dziwię się ilości sprzedanych e-booków, bo sposób promowania Twojego produktu jest wspaniały i nienachalny. 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis, bo z IG wywnioskowałam, że te bataty się piecze, a ja nie mam piekarnika. 😀
Czy byłaby możliwość zapłaty paypalem? Nie mam konta w polskim banku (mieszkam w UK) i nie moge zaplacic PayU
Zrobię jutro 🙂 Ale upiekę bataty – wolę w takiej formie niż gotowane
Łaaaaaaa !!! Eliza jesteś niemożliwa! Właśnie kupiłam Twojego ebooka i aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia! Na pierwszy rzut będzie sałatka z serem halloumi, a jutro ten HIT owsianka czekoladowa z kremem solony karmel, już nie mogę się doczekać 🙂 Pozdrawiam R.
Zrobiłam, pyszne. Mój 11 letni syn nie zjadł, lecz próba podania mu warzyw ( a przemycam w różny sposob) często kończy się fiaskiem. Nie wiem co źle zrobiłam, sos wyszedł złej konsystencji. Będę nadal próbować. Jutro robię ciasto?
Przekonał mnie ten sosik serowo cebulowy bardzo mi posmakował spróbowałam i jest mega pyszny. Co do batatów smaczne ale jednak wymieniłabym parę składników jeśli chodzi o warzywa. Danie bardzo ciekawe, na pewno trafi do mojej listy posiłków wege.
Bosko! 🙂
Gdyby,u
Gdzie można kupić płatki drożdżowe?
Chciałabym kupić tego e-booka, ale ja nie znoszę batatów :/ I nic ani nikt mnie do tego nie przekona. A boję się, że w e-booku jest mnóstwo przepisów z batatami i nie wykorzystam go w całości. Czy mogę używać zwykłych ziemniaków albo np. cukinii lub innego warzywa w zastępstwie batatów?
Kochana, na luzie, są chyba 3 przepisy z batatami na 80 🙂
Na co bys polecila zamienic roszponke? Moze szpinak lub rukole? Tu gdzie mieszkam nie ma roszponki ^^
Kochana tak! Szpinak albo rukola będą ok 🙂
Ale batata to jemy ze skórą? 🙂
Nie 🙂
To moje ulubione wegańskie danie Eliza z twojej książki. Ostatnio trochę testowa łam i do tego ziemniaka do farszu dodałam szpinaku tego baby świeżego. Ja o bardzo lubię i danie stało się jeszcze bardziej super. Zresztą taki farsz możemy sobie zmieniać i konfigurować jak tylko chcemy wystarczy nam do tego Twoja wspaniała baza i jest mega danie. Ja zwykle farsz robię na kilka dni i go albo trzymam w lodówce albo też zamrażam i bardzo szybko przygotowuje obiad czy tez nawet go daje na kolację.
Czym można zastąpić płatki drożdżowe? Można je pominąć?
Uwielbiam jeść bataty praktycznie pod każdą z postaci. Cieszę się, że teraz są do kupienia w każdym sklepie. Ucieszyłam się bardzo jak wprowadziła je do swojej oferty Biedronka. Zawsze tam są one świeże, kupowałam też w innych marketach ale ten z Biedronki według mnie jest najlepszy. Praktycznie każdego dnia robię sobie frytki właśnie z tych batatów to jak wiemy słodki ziemniak to smakuja one znacznie lepiej. Mam na to dwa sposoby pierwszy z nich to lekko je gotuje a potem do piekarnika na 20 minut albo od razu do piekarnika ale wtedy zdecydowanie dłużej się one pieką nawet do 40 minut. TYemperatura to oczywiści 200 stopni, jednak jak pokroimy je grubiej to potrzebują więcej czasu. Zależy tez jak ktoś lubi przypieczone bo ja uwielbiam nawet ostro .
Ja chciałam się pochwalić, że udało mi się zrobić to danie z przepisu jednak trochę je zmieniłam. chodzi mi tutaj o farsz zrobiła z pieczarkami i wyszło naprawdę pysznie. Do tych składników dodałam po prostu 150 gram podsmażonyhc pieczarek na maśle. Smażyłam je na patelni na początku same aż woda trochę z nich odparuje, a na końcu dodałam łyżkę masła. Dla męża natomiast aby miał trochę bardziej kaloryczne, chodź jak zapewne wiecie te bataty są mega. Wydawać by się mogło, że to nie jest danie na obiad ale jak się je zje to człowiek jest pełny. Ok wracając do modyfikacji dla męża to zrobiłam to z fetą, pokrojona drobno na sam koniec do dania.
Jedne z lepszych fit dań jakie jadłam w ostatnim czasie. Uprawiam fitness i właśnie szukałam takich fajnych w miarę prostych ale energetycznych dań i to z twojego fashfood bokaa bardzo mi się spodobało i jest pyszne. Myślałam na początku, że dość długo się je robi jednak bardzo szybko je zrobiłam i mam jeszcze farsz na kolejne dania. Elajza jesteś najlepsza jeżeli chodzi o gotowanie często oglądam Cię na insta. Sama prowadzę, mozna dopiero powiedzieć , że zaczynam instagram ale dzięki Twoim poradą dość sporo się nauczyłam i uważam, że Twoje insta story jako jedno z nielicznych jest bardzo fajne w tej tematyce i nie czuje straconego czasu jak je oglądam.
Przepis jest obłędny. Koniecznie muszę go spróbować. Dziękuję! 🙂
Ależ wypasione danie! Jeszcze takich batatów nie robiłam. Nadziewałam zwykłe ziemniaki farszem z ziemniaków, mozzarellą w sosie pomidorowym i były pyszne, ale ta cebulka prażona i zielenina tutaj robią mega robotę 🙂
Comments are closed.