Wielkanocne śniadanie, to dla mnie przede wszystkim przepyszny żurek z jajkiem i kiełbaską. To danie nigdy nie smakuje tak dobrze jak w niedzielny, wielkanocny poranek. Cała rodzina siada przy stole, dzielimy się święconką, składamy życzenia i jemy pyszne śniadanie. W tym roku prócz żurku (zrobionego przez mamę) na stole pojawią się też przepiórcze jajka z łososiem, cebulą i śmietanką w kokilkach oraz koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, jajkiem przepiórczym i serem. Oba dania są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepiórcze jajka w kokilkach
Potrzebne składniki
– 12 sztuk przepiórczych jajek
– plastry łososia
– śmietana 12%
– masło do wysmarowania kokilek
– starty ser
– świeży szpinak
– 1 czerwona cebula
– ząbek czosnku
Przygotowanie
Kokilki smarujemy masłem i wlewamy do nich śmietanę oraz podsmażoną na oleju cebulę. Następnie razem z czosnkiem podsmażamy szpinak i wkładamy do kokilek. Teraz czas na włożenie łososia i wbicie przepiórczych jaj (mniej więcej 4 w jednej kokilce). Solimy, pieprzymy, wkładamy kokilki do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Kiedy jajko się zetnie dodajemy ser i pieczemy do momentu, aż się roztopi. Podajemy ze szczypiorkiem, albo rzeżuchą 🙂
Palce lizać!
Koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, szpinakiem i przepiórczym jajkiem
Potrzebne składniki
– kilka przepiórczych jajek (po jednym na koszyczek)
– opakowanie ciasta francuskiego
– świeży szpinak
– szynka parmeńska
– ser
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i ugniatamy je by zrobić koszyczki. Do środka wkładamy podsmażony z czosnkiem szpinak, szynkę i wbijamy przepiórcze jajko. Następne posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 150stopni do momentu, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT! 🙂
37 komentarzy
wszystkie składniki mam, jutro robię to w kokilkach 😉
Eliza widzialam Cię w staszowie na spacerze z psiakami. One sa urocze 🙂
świetne przepisy na pewno wypróbuję, może nie jutro bo nie mam jajek przepiórczych
szkoda że ten wpis pojawił się dopiero dziś,chętnie zrobiła bym koszyczki,ale składników brak :/
Eliza,wesołych świąt-dla Ciebie i Twoich najbliższych :*
Może jeszcze jutro pomysłów nie wykorzystam, ale już nieługo na przygotowywanie śniadań będę miała mnóstwo czasu, więc chwytam każdą inspirację 😉
przepiórcze jajka? GDzie można je kupić?
Uwielbiam szynkę parmeńską, miła alternatywa dla kiełbas które podczas świat je się kilogramami haha
Świetne pomysły!
Tobie również wesołych świat!!!
Oba dania pysznie wyglądają
chyba musiałabym 10 takich jajeczek zjesc przepiórczych zeby się najesc haha
Dania pychota, szczególnie to z jakami przepiórczymi
mam składniki na koszyczki więc jutro zrobię, zaskoczę rodzinke 😛
Pyszności. W święta utyję minimum 5kg
Ja też!
Chociaż bronię się jak mogę, od trzech dni codziennie chodze na basen. I robię po 80-60 basenów <3
Eliza szacun! Ja po 12 odpadam 🙂
pieknie zdjęcia coraz lepiej Ci to Elizka wychodzi 🙂
ostatnie danie wygląda przepysznie!! wesołych świąt;)
Od samego patrzenia robię się głodna. Tymi fotkami można karmić oczy, ale nie żołądek. Witaj lodówko i specjały na jutro!
Super! Lubię takie nowości!
Eliza u Ciebie żurek już na śniadanie? U mnie pojawia się dopiero w porze obiadowej 🙂
Chyba w większości domów żurek je się razem ze święconką na śniadanie 😉
Wygląda fantastycznie, przepysznie! Wesołych Świąt Elizo 🙂
Dzieki kochana, takie smakowite ze dzisiaj zrobie:)
Elizka jak tam budowa garderoby, kiedy nam się pochwalisz?:)
Hej, mówiłaś kiedyś, że kupiłaś maszynę do robienia lodów. Napiszesz coś o niej, jak się sprawdza?
Wiem, że to trochę głupi pytanie, ale głębia ostrości na twoich zdjęciach to wyłącznie zasługa aparatu czy potem ją jeszcze sama podrasowujesz?
to kwestia obiektywu, nic już później nie robię
Wygląda pysznie! Jaki rodzaj sera do jajek w kokilkach?:) Dobrać odpowiedni gatunek sera do dania jest mega ważny, a w składnikach nie jest uściślone:)
wygląda smakowicie, jakoś kulinarnie utalentowana nie jestem, ale chyba trudne do zrobienia nie jest, spróbuję 🙂
przy okazji chciałabym jeszcze zaprosić do poczytania o ciekawej wielkanocnej tradycji w naszej wsi, folklor na całego 😛
Bardzo fajny pomysł 🙂
Robiłam dzisiaj twój makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. PYCHOTA :))))
Elizka, przepraszam, że pytam w tym temacie – czy jeździłaś już na nowym rowerze miejskim? Rozważam zakup m.in. właśnie tego modelu co Ty- może jakaś mała opinia?:)))
Robię podobne jajka w kokilkach, ale z tradycyjnych jajek. I w sumie szykując dość tradycyjne śniadanie nie pomyślałam nawet, żeby przemycić coś nowoczesnego.
Ejj Elizka podziel się mamowym przepisem na żurek 🙂
szkoda, że dopiero teraz przeczytałam !!
wygląda super, ale zrobię przy innej okazji !! 🙂
Myślę, że większość ludzi traktuje śniadanie wielkanocne jako taką rodzinną tradycję od lat, więc niekoniecznie będą się pozytywnie nastawiać na takie nowości 🙂 ale dla mnie bomba… smakowa oczywiście 🙂 za rok wypróbuję, o!
Wow, pierwszy raz widzę taką wersję świątecznych dań, super 😉
Comments are closed.