Razowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem

przez Eliza Wydrych

To niesamowite jak niewiele wystarczy zmienić by jeść zdrowiej. Zrobiłam pyszną tartę i zamiast białej bezwartościowej mąki użyłam razowej, zamiast rafinowanego oleju – olej kokosowy, a zamiast jajek z chowu klatkowego użyłam tych z chowu ekologicznego (bez GMO). Ostatnio mam fazę na pieczenie, zaczęłam od tarty, później były muffinki, ciasteczka ala pieguski, pizza, pieczone pierogi itd. To wszystko oczywiście zdrowe i pełnowartościowe, można więc jeść bez wyrzutów sumienia. Nie mogę się doczekać, aż Wam to wszystko pokażę! 🙂

Składniki na tartę (ciasto)
– 170g mąki pszennej razowej (typ 2000)

– 70g mąki żytniej
– 1 jajko
– 150g twarogu półtłustego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– szczypta soli
– łyżeczka tymianku
– połowa łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz
– 2 opakowania młodego szpinaku
– pojedyncza, duża pierś z kurczaka
– 4 suszone pomidory z zalewy
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– mała cebula
– przyprawy (słodka papryka, czosnek, oregano, bazylia)

Przygotowanie
– Zaczynamy od przygotowania spodu, wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto. Taką ugniecioną kulę wkładamy do lodówki na ok 10 min.
– Teraz możemy zająć się farszem. Na grillowej patelni grillujemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka wcześniej posypanego przyprawami. Na zwykłej patelni podsmażany (na oleju kokosowym) czosnek z cebulką i dodajemy 2 opakowania świeżego szpinaku. Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i kurczaka. Wyłączamy ogień i wbijamy 2 jajka. Całość mieszamy, doprawiamy i odstawiamy.
– Wyciągamy ciasto z lodówki, a w formie na tartę rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
– Odstawiony wcześniej farsz nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

razowa tarta
Tatrę podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym. Omnomnomnomnom 🙂

ZOBACZ TAKŻE

59 komentarzy

http://nataliesstyle.blogspot.com/ 1 maja, 2013 - 2:54 pm

wygląda przepysznie! juz wiem co jutro przygotuję na obiadek;) buziaki

Gonia 1 maja, 2013 - 3:03 pm

Pyszności same 🙂

Becia 1 maja, 2013 - 3:03 pm

Masz racje, że niewiele trzeba szkoda ze to wszystko tyle kosztuje. Olej kokosowy, lepsze jajka, mąka razowa. Grosik do grosika i wychodzi kilka stów

Kinga 1 maja, 2013 - 3:17 pm

Ależ pyszności ! 😀 Majówka pozwala na posiedzenie trochę w kuchni i czuję, że jutro ta tarta wyląduje na moim stole 😀 !

emi 1 maja, 2013 - 3:40 pm

Zamiast twarogu połtłustego, dałabym chudy ! 😉

Fashionelka 1 maja, 2013 - 3:53 pm

Robilam raz z chudym. Tarta wyszla sucha, z poltlustym wychodzi lepsza 🙂

emi 1 maja, 2013 - 4:48 pm

O, to dobrze wiedzieć 😉
Dzięki za info !

KatePe 2 maja, 2013 - 2:13 pm

Daria wydaje mi sie ze ok 120

daria 1 maja, 2013 - 3:49 pm

Eliza, ile ma kalorii jeden kawalek?

Mika 1 maja, 2013 - 4:03 pm

jutro to robie, to pewne

subtelna 1 maja, 2013 - 3:57 pm

Fashionelko, na slodko polecam tartę z rabarbarem, brazowym cukrem, można podać z lodami waniliowymi 😉

patka 1 maja, 2013 - 4:12 pm

nie mogę się doczekać wpisu o muffinach i pizzy!

Eweina 1 maja, 2013 - 4:14 pm

uwielbiam szpinak w każdym daniu więc na pewno musi być to pyszne

Ewela 2 maja, 2013 - 2:13 pm

Eliza może jakiś przepis z kaczką?

Effie. 1 maja, 2013 - 4:45 pm

Wyglada pysznie 🙂

olo 1 maja, 2013 - 4:51 pm

wygląda raczej jaki pizza…

Anita komorowska 1 maja, 2013 - 4:54 pm

Miałam szukać przepisu na razową tarte, a tu dzisiaj dodalas wpis haha 🙂

aga 1 maja, 2013 - 5:33 pm

nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem niepotrzebnie dodajesz proszek do pieczenia, to sama chemia, a przecież ciasto od tarty nie ma być wyrośnięte, wręcz przeciwnie 🙂

Fashionelka 1 maja, 2013 - 5:36 pm

Spróbuję nst razem bez proszku do pieczenia i zobacze co z tego wyjdzie 🙂

Dzika 1 maja, 2013 - 5:57 pm

Uwielbiam Twoje zdrowe przepisy 🙂

sun 1 maja, 2013 - 6:21 pm

Troszkę nie na temat, ale czy za ok 500zł kupię fajny portfel Michaela Korsa? A może doradziłabyś mi, Elizo, co ciekawego można kupić (mniej-więcej w tej cenie) na Dzień Matki? 🙂

Fashionelka 2 maja, 2013 - 2:17 pm

Właśnie znalazłam na the outnet taki sam portfel jak ja mam 50% taniej czyli za 280zł http://www.theoutnet.com/product/370976

Zosia 2 maja, 2013 - 5:24 pm

A jeszcze na temat, wiesz może Elizo ile obecnie kosztuje przesyłka z outnetu ? Z góry dzięki za odpowiedz 🙂 ale przeceny korsa są tam teraz niesamowite !

Olga 1 maja, 2013 - 7:04 pm

Na ile porcji to jest? 🙂 Wygląda super.

Fashionelka 1 maja, 2013 - 7:16 pm

Chyba 8 wyszlo 😉

czekoladka 1 maja, 2013 - 7:04 pm

Kochana co sadzisz o torebce celine, gdybyś miała kupowac na jaką byś się zdecydowała? Podoba mi się czarna ale mam juz troche torebek w tym kolorze ;( zastanawiam sie nad ta nude, albo czarno białą ? jesteś moim autorytetem modowym, dlatego prosze odp 😉 pozdrawiam

Fashionelka 1 maja, 2013 - 7:17 pm

Planuje ja sobie kupic na gwiazdke. Albo czarną albo bialo-czarną 🙂

cena 2 maja, 2013 - 2:13 pm

Ile taka torebka kosztuje?

Dosia 1 maja, 2013 - 7:08 pm

omg! wyglada przepysznie! *_* jesli tak wyladaja zdrowe dania, to rozpoczynam zmiane zywienia 😀 zami

powiew inspiracji 1 maja, 2013 - 7:32 pm

pycha 🙂 może spróbujesz fritatty z mojego i Zosi przepisu ? 🙂 podobna w kształcie, tez łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jaj, ale bez potrzeby pieczenia 🙂

Patisse 1 maja, 2013 - 8:26 pm

Aż też to napiszę : OMONOMNOMNOMNOMNOMNOMNOMNOMNOM !

Kasia 1 maja, 2013 - 9:24 pm

O Matko! Mam ślinotok!!! Tarta wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje!

MeganFox 2 maja, 2013 - 2:14 pm

Świetne zdjęcia, coraz lepiej Ci wychodzą 🙂

ewelina 1 maja, 2013 - 10:16 pm

Powiedzcie mi, w jakich większych sklepach można kupić mąkę typ 2000? Szukałam w almie, ale nie było a mieszkam na wsi, gdzie ciężko znaleźć takie rzeczy 🙂

Klaudia 1 maja, 2013 - 10:28 pm

uwielbiam takie zdrowe jedzonko, szczególnie teraz, kiedy chcemy wygladac dobrze na lato ; ))
licze na wiecej takich postów ; )
serdecznie zapraszam do mnie, dopiero początki, ale licze na szczere opinie ; )
pozdrawiam

Olka 2 maja, 2013 - 2:15 pm

To prawda, wystarczy niewiele zmienic w naszym podejściu i je sie zdrowo i pysznie 🙂

Pudlo Manka 1 maja, 2013 - 11:01 pm

Mmmm, wygląda mega apetycznie :D.

ewka 1 maja, 2013 - 11:37 pm

W sklepach społem dostaniesz mąkę razowa.Ostatnio w Inter Marchew dostałam orkiszowa typu 700,była też razowa.Myślę,że w
duzych sklepach typu Real też dostaniesz,albo popros w małym sklepiku,może przywioza na Twoją prośbę:)

Molly 2 maja, 2013 - 12:15 am

A mnie się to wspaniałe naczynie, które nie wiem jak się nazywa, rozwaliło i tarta musi poczekać. Czekam więc na kolejne przepisy 😀

Ejci 2 maja, 2013 - 10:10 am

Eliza widze zdjęcie na instagramie wody kokosowej moglabys cos o niej napisac?

ola 2 maja, 2013 - 12:15 pm

Fashionelko ,czy blogerka Aleksandra Wydrych to twoja rodzina ?

Fashionelka 2 maja, 2013 - 12:16 pm

Niet 🙂

Alicja 2 maja, 2013 - 2:12 pm

Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło pyszne, dziękuje za przepis

Qndelka 2 maja, 2013 - 2:26 pm

Ja zrobiłam wczoraj na kolacje mniam mniam

La Essentia 2 maja, 2013 - 4:12 pm

To jedno z moich ulubionych połączeń, kurczak i szpinak! Mniaaam! 🙂

Angelika 2 maja, 2013 - 5:27 pm

Wygląda pysznie 🙂
Mam pytanie 🙂 Mogłabyś mi doradzić do jakich sklepów warto zajrzeć w Londynie?

Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Ania 2 maja, 2013 - 8:04 pm

niestety nieznoszę szpinaku, masz pomysł czym mogę go zastąpić? 🙂

Fashionelka 2 maja, 2013 - 9:27 pm

moze por albo brokuły? 🙂

Ania 2 maja, 2013 - 10:17 pm

brokuły, mm! dziękuję Elizka :*

Martyna 2 maja, 2013 - 9:42 pm

jajka bez gmo to nie to samo co te z chowu ekologicznego po pierwsze, po drugie miałam okazje jesc te kupione w sklepie, niby z chowu eko i wolnego wybiegu, ale nie maja w ogole porownania do tych kupionych z wiejskiego gospodarstwa, to ze cos ma na opakowaniu napis eko czy bez gmo nie znaczy ze naprawdę takie jest, wiec nie warto wydawac kasy na tak szit

Fashionelka 2 maja, 2013 - 9:47 pm

Martyna, przeciez napisałam ze są z chowu ekologicznego 🙂

Anna 3 maja, 2013 - 9:52 pm

Fakt, Martyna ma rację, ale jak już kupować jajka ze sklepu, to najlepiej sugerować się nie wielkim krzyczącym hasłem „Bez GMO”, tylko sprawdzić, jakim symbolem jajka są opatrzone (np. jeśli są z chowu ekologicznego to powinno to być 0 na początku). Co do tarty, to od bezsmakowego kurczaka, bardziej polecam połączenie szpinaku z łososiem! No i użycie świeżego tymianku!! Bez porównania. Pozdrawiam

ZABIĆ-GARSONKĘ 2 maja, 2013 - 9:44 pm

wydaje się smaczne 🙂 kocham tarty!

Dominika 3 maja, 2013 - 12:20 am

Myślę że niedługo taka tarta pojawi się na moim stole 🙂

Dominika 3 maja, 2013 - 10:02 pm

Eliza, mogłabyś powiedzieć jak robisz ten sos? To jest po prostu jogurt naturalny i dodane do niego zmielone ząbki czosnku?

Muszka 3 maja, 2013 - 10:55 pm

uwielbiam tartę ze szpinakiem:-) ja zamiast kurczaka ser feta lub pleśniowy daję, ale pomidory zawsze bo u mnie już sezon na grzanki z pomidorami. Pozdrawiam.

Karina 9 maja, 2013 - 1:39 am

O rety, robię to! Pycha! :O

Bellissima 19 czerwca, 2013 - 6:46 pm

Koniecznie muszę ją zrobić
!Lubię tarty a w połączeniu z ulubionym kurczakiem i szpinakiem to już na pewno jest niebo w gębie;)

pudlola 26 października, 2015 - 11:44 am

Ja uwielbiam tarte razową z mąki pełnoziarnistej ze śliwkami, jabłkami czy też ostatnio też testowałam z bananami. Dzisiaj wieczorem robią wedle twojego przepisu dam znać jak mi wyszła, mam nadzieję, że będzie pyszna bo wygląda apetycznie.

Comments are closed.